ADDRESS


PHONE

ZASVOJENI Z OGLJIKOVIMI HIDRATI

Mislite, da ste brezupno zasvojeni z ogljikovimi hidrati? Preberite si nekaj predlogov, kako se lahko spoprimete s svojim hrepenenjem za njimi. Približno 10% ogljikovih hidratov najdemo v konopljinih proteinih.

zasvojeni z ogljikovimi hidrati
Če se vam ob pogledu na zgornjo fotografijo cedijo sline, ste verjetno zasvojeni z ogljikovimi hidrati…
1. Imejte vsaj 3 redne obroke na dan plus prigrizek

Kadar jeste dnevno obroke ob enakem času, zmanjšujete možnost, da boste doživeli napad lakomnosti zaradi stabilnega nivoja krvnega sladkorja in uravnoteženosti določenih kemikalij v možganih, ki vplivajo na sprožanje naših želja po določeni hrani.

2. Če ste zasvojeni z ogljikovimi hidrati, načrtujte vnaprej

Vedno imejte pri roki kakšen zdrav in dietetično uravnotežen prigrizek. To vas bo zaustavilo, da bi stopili do kakšnega avtomata s sladkarijami ali do kakšnega lokala s hitro prehrano in pojedli slabšo varianto.

3. Če ste zasvojeni z ogljikovimi hidrati se poskušajte vzdržati

Večina hrepenenj po določeni hrani se razblini v 5 do 15 minutah. Poskušajte svoje misli osredotočiti na neko povsem drugo stvar, ki nima zveze s kakršnim koli živilom in premagajte skušnjavo. Če boste še vedno čutili lakomnost po 15 minutah, potem ste verjetno zares lačni in si izberite prigrizek iz kompleksnih ogljikovih hidratov.

4. Kakšne so vaše skušnjave po hrani?

Ali morda obstaja bolj zdrav nadomestek, ki bo zadovoljil vašo potrebo? Če si želite nekaj kremastega – poskusite nemasten ali manj masten jogurt ali puding s sadjem ali sadni sorbe. Želite nekaj hrustljavega – poskusite slane palčke ali prestice namesto mastnega čipsa. Čutite željo po čokoladi – poskusite kozarec čokoladnega mleka ali porcijo čokoladnih kosmičev. V določenem času boste vaše burbončice za okus natrenirali, da bodo imele rajši bolj zdrave in manj kalorične nadomestke.

5. Pripravite si porcijo vašega najljubšega prigrizka

Preostanek živila zaprite nazaj v embalažo in spravite v shrambo. Ne jemljite recimo slanih palčk iz polkilske vrečke, ker jih boste tako sigurno pojedli več, kot ste nameravali.

6. Vprašajte se, ali ste zares lačni

Morda pa vam je samo dolgčas, ste pod stresom, se počutite osamljenega ali ste utrujeni in neprespani. Če niste zaužili ničesar v zadnjih 3-4 urah, potem je verjetno lakota. Ne zaužijte preprosto čokoladne tablice, ki bo samo začasno potešila vašo lakoto, ampak si pripravite ali kupite polnovreden oborok ali prigrizek.

7. Ugotovili ste, da v bistvu niste lačni

Poskušajte ugotoviti, kaj vas zares ‘muči’, in se s tem čimprej spoprimite. Vrečka bonbonov ne bo ublažila vaš stres v službi ali doma in ne bo nadomestila prijatelja, če ste osamljeni. Včasih pomaga že manjša telesna aktivnost, kot na primer sprehod ali joging. Tudi meditacija z dihalnimi vajami je dobrodošla. Telefonirajte ali napišite nekaj vrstic prijatelju ali družinskemu članu. Če to ni možno, potem prelijte svoja čustva v osebni dnevnik, katerega pisanje je dokazano zelo terapevtsko in pozitivno iz več razlogov. Privoščite si dolgo kopel ali tuširanje, kar vas bo prav tako prijetno sprostilo in odvrnilo vaše misli od hrane.

8. Če ste zasvojeni z ogljikovimi hidrati, spremembe vaših prehranjevalnih navad delajte postopoma

Če ste navajeni pojesti en krof in dve tablice čokolade na dan, zamenjava vsega tega z enim jabolkom ne bo dolgo delovala. Manjšajte porcije nezdravih jedi in prigrizkov postopoma, in jih zamenjujte s podobnimi, bolj zdravimi in dietetično uravnoteženimi živili. Namesto krofa si pripravite polnozrnato žemljico z žličko arašidovega masla in žličko marmelade. Namesto dveh tablic čokolade, pojejte prve dni samo dvakrat po pol tablice čokolade in postopoma zmanjšajte še to količino. Lakomnost se bo s tem zmanjšala v približno dveh tednih po začetku uvajanja sprememb vaših prehrambenih navad.

Kaj točno so ogljikovi hidrati, najdete tudi v prispevku TUKAJ in v posnetku spodaj.