ADDRESS


PHONE

Sladkorna bolezen

Prehrana pri sladkorni bolezni

sladkornaZa bolnike s sladkorno boleznijo se priporoča zdrava prehrana, ki vključuje le nekaj dodatnih pravil. V prvi vrsti se sladkornim bolnikom odsvetuje uživanje sladkorja, sladkih živil, bele moke in zelo mastnih živil. Vsak obrok mora vsebovati tudi zelenjavo ali sadje. S pravilno prehrano boste vplivali na štiri izredno pomembne dejavnike za vaše zdravje, in sicer:

 • znižanje sladkorja v krvi in zmanjšanje njegovega porasta po obroku;
 • zmanjšanje ravni maščob (holesterola in trigliceridov) v krvi;
 • znižanje krvnega pritiska;
 • regulacijo telesne teže.

Zakaj morate ukrepati še danes?

Ker so posledice dolgotrajno zvišane ravni krvnega sladkorja okvare:

 • oči: retinopatija — okvare očesnega ozadja, ki vodijo v slepoto, očesno mreno,
 • ledvic: nefropatija — postopno odpovedovanje ledvic,
 • živčevja: polinevropatija povzroči mravljinčenje, bolečine, izgubo občutka za dotik in bolečino
 • v nogah, impotenco, prebavne motnje,
 • srca in ožilja: pospešena ateroskleroza — angina pektoris, srčna ter možganska kap, zapore žil,
 • stopal: nastanek ran, ki se ne celijo in vodijo v amputacijo prstov, stopala ali cele okončine ter
 • imunskega sistema: okužbe sečil, glivične okužbe spolovil in kože, oslabljena odpornost.

Kako prilagoditi vaše prehranjevalne navade?

 1. Večkrat na dan jejte zelenjavo (svežo, kuhano, dušeno, popečeno) in sadje. Pri izbiri naj imata prednost doma pridelana in bolj sveža zelenjava in sadje pred uvoženimi živili.
 2. Uživajte malo maščob in se pri tem izogibajte uporabi maščob živalskega izvora. Uporabljajte raje kakovostna rastlinska olja.
 3. Hrano pripravljajte pretežno s kuhanjem, dušenjem in pečenjem na tak način, da za zabelo potrebujete čim manj maščob.
 4. Kostno in mesno juho pred uporabo razmastite. Perutnini odstranite kožo. Izbirajte nemastno meso in manj mastne mesne izdelke in že pred kuhanjem odstranite vso vidno maščobo.
 5. Vedno uživajte posneto mleko in mlečne izdelke z nižjo vsebnostjo maščob.
 6. Količina zaužite kuhinjske soli je povezana s povišanim krvnim pritiskom. Več soli boste zaužili, višji je lahko krvni pritisk, zato hrane nikoli ne dosolite in se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo veliko soli.
 7. Alkohol sicer ni priporočljivo živilo, je pa dovoljeno v manjših količinah v okviru zdrave prehrane, kot je na primer kozarec suhega vina ob kosilu ali večerji.
 8. Popijete lahko tudi eno do dve pravi kavi dnevno, seveda brez sladkorja in smetane, sladite lahko z umetnimi sladili in dodate malo posnetega mleka.

Občasni prekršek ali manjše odstopanje od načel zdrave prehrane sicer ni priporočljivo, vendar ne naredi trajne škode. Neprestano kršenje pravil uravnotežene prehrane pa lahko hudo škoduje dobremu počutju in vašemu zdravju.

Po načelih zdrave prehrane ni priporočljivo uživanje čistega sladkorja. Še toliko bolj je uživanje sladkorja omejeno za bolnike s sladkorno boleznijo. Da pa ne bi bili prikrajšani za jedi sladkega okusa, si lahko jedi namesto s sladkorjem osladite s sladkornimi nadomestki ali z umetnimi sladili. Na trgu so naprodaj tudi številna komercialna živila, namenjena bolnikom s sladkorno boleznijo. V teh izdelkih je sladkor zamenjan s sladkornimi nadomestki ali z umetnimi sladili. Ta živila sicer lahko uživate, vendar le izjemoma v manjših količinah, kot del obroka in v okviru dietnih pravil.

S pravilno prehrano boste zmanjšali tudi previsoko in vzdrževali primerno telesno težo. Povišana telesna teža je samostojni dejavnik tveganja za nastanek srčno-žilnih zapletov. Pri hujšanju je potrebno zmanjšati energijski vnos, kar dosežete z uživanjem malo manjše količine hrane in z zamenjavo živil.

Vir: Navodila za zdravo prehrano pri sladkorni bolezni, Bolnišnica Golnik