ADDRESS


PHONE

Prehrana zdravega posameznika

Uravnoteženo prehranjevanje

moji_nasveti_12_korakovZa ohranjanje in krepitev zdravja je potrebna zdrava-varovalna prehrana in zdrav način življenja. Ta vključuje uravnoteženo prehrano, ki preprečuje nastanek raznih deficitarnih bolezni, ki nastanejo zaradi pomanjkanja nekaterih hranilnih snovi v dnevni prehrani in varuje pred boleznimi, kot so npr. bolezni srca in žilja, sladkorna bolezen, debelost itd. Varovalna prehrana vsebuje manj maščob, zlasti nasičenih (maščob živalskega izvora), sladkorja in soli, oziroma več zaščitnih snovi: prehranske vlaknine, vitaminov, mineralov in vode.

Uravnotežena prehrana se ne nanaša na populacijo, temveč na posameznika, zato tu ni obrazca. Priporočila za oskrbo s hranljivimi snovmi so le nepogrešljivo ogrodje uravnotežene prehrane. Ne moremo se jih slepo držati, upoštevati je treba še vrsto drugih zakonitosti, ki vplivajo na izkoristek hranljivih snovi in na prehranske potrebe človeka. Tu je potrebno upoštevati telesne značilnosti, kot so spol, starost, telesna aktivnost, morebitna bolezenska stanja, tudi način življenja in prehranjevalne navade, kot je npr. vegetarijanstvo ipd.

Ključnega pomena je, da se človek pravil uravnoteženega in zdravega prehranjevanja nauči že v otroštvu, saj zdrava prehrana lahko vpliva na več dejavnikov hkrati: uravnavanje telesne  teže, znižanje krvnega tlaka, zniževanje maščob v krvi in vzdrževanje normalne ravni sladkorja v krvi. Hrana naj bo zato raznolika, energijska vrednost naj bo taka, da dosežemo idealno telesno težo in da ne presega dnevnih potreb, dnevno naj bo pet obrokov. Hrano je potrebno dobro prežvečiti, obroke uživati sede in počasi. Zadnji obrok naj bo dve uri pred spanjem ter obilne obroke ne uživamo neposredno pred delom ali telesno aktivnostjo.

Vir: Prehrana, ki varuje vaše zdravje; avtorice: Janja Strašek, prehranska svetovalka v Termah Šmarješke Toplice

Kako vam pri načrtovanju vaše prehrane lahko pomagamo?

Naši jedilniki so zasnovani tako, da se prilagodijo vašim podatkom, torej vašim telesnim karakteristikam, načinu življenja, zdravstvenemu stanju ipd. Pri vnosu podatkov bodite torej pozorni, da podatke vnašate kar se da natančno, da vam bo jedilnik resnično pisan na kožo in ne boste rabili razmišljati o prehrani in jo načrtovati, saj bomo ta del opravili za vas že mi!