ADDRESS


PHONE

Prehrana pri visokem holesterolu

Povišan holesterol

povisan_holesterol_zeleni_cajKadar je v krvi preveč holesterola (hiperholesterolemija), se začne kopičiti v žilni steni. Hiperholesterolemija je eden od najbolj ogrožajočih dejavnikov za hiter nastanek ateroskleroze. Vzroki za povečano vsebnost holesterola v krvi so lahko dolgoročno previsok vnos s hrano, razne bolezni (npr. sladkorna bolezen, bolezni ščitnice, druge presnovne bolezni), nekatera zdravila.

Zaželene vrednosti holesterola so:

  • Skupni holesterol: manj kot 5 mmol/l
  • Holesterol LDL: manj kot 3 mmol/l
  • Trigliceridi: manj kot 1,7 mmol/l
  • Holesterol HDL: več kot 1 mmol/l pri moških, več kot 1,2 mmol/l pri ženskah

Zaželene vrednosti holesterola pri bolnikih s srčno-žilno ali sladkorno boleznijo in pri
tistih, pri katerih obstaja veliko tveganje za pojav srčno-žilne bolezni pa:

  • Skupni holesterol: manj kot 4 mmol/l
  • Holesterol LDL: manj kot 2 mmol/l

Z ustrezno prehrano lahko znižamo vsebnot holesterola v krvi!

Zdrava hrana mora vsebovati čim manj nasičenih maščobnih kislin (ki so v maslu, slanini, masti ipd.) in soli ter čim več zelenjave, sadja in v vodi topne prehranske vlaknine. Taka hrana zmanjšuje vsebnost maščob v krvi in s tem ščiti žile. Jesti bi morali vsaj štirikrat na dan, pri čemer se morate zavedati, da je zajtrk eden od pomembnejših obrokov in ga nikakor ne smete izpustiti. Zadnji obrok hrane pojejte najmanj dve uri pred spanjem, izogibajte pa se prigrizkov.

Maščobe niso prepovedane, zavedati pa se je treba, da so izredno energijsko goste in jih je zato treba uživati le v omejenih količinah, zlasti kadar želimo z dieto zmanjšati tudi telesno težo.

V zmernih količinah smemo uživati večkratnenasičene maščobne kisline, ki tudi zmanjšujejo vsebnost holesterola v krvi. Te maščobne kisline so v rastlinskih oljih (sončničnem, koruznem, repičnem) in v prehranskih izdelkih iz teh semen. Zelo koristne so tudi ribe (sardine, tune ipd.), ki vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3. Te kisline delujejo na srce zaščitno. Saj veste, ribe bi morali jesti najmanj enkrat na teden!

Koristne so enkratnenasičene maščobne kisline, ki so v olivnem olju in v avokadu. Številni strokovnjaki jih priporočajo v zmernih količinah, saj zmanjšujejo vsebnost holesterola v krvi. Manj koristne so nasičene maščobne kisline, ki jih vsebujejo meso in mesni izdelki, siri in polnomastno mleko, ter transnenasičene maščobne kisline, ki so v margarini, saj povečujejo vsebnost holesterola in s tem koronarno ogroženost. Teh prehranskih izdelkov se je treba izogibati.

Zaželeno je uživanje živil, ki vsebujejo več prehranske vlaknine (žita, zelenjava, sadje, stročnice in razni oreški). Ta živila zmanjšujejo vsebnost holesterola in holesterola LDL učinkoviteje, kot to lahko dosežemo z omejitvijo vnosa nasičenih maščobnih kislin in holesterola. Poleg tega dajejo občutek sitosti in pomagajo uravnavati telesno težo. Topna prehranska vlaknina (npr. stroki trpotca, guar gum, ovseni otrobi – 3 g/dan) učinkovito zmanjšuje vsebnost holesterola v krvi.

Ali ste vedeli?

Zeleni čaj zmanjšuje vsebnost škodljivega holesterola in povečuje vsebnost koristnega holesterola HDL. Zeleni čaj namreč vsebuje snov katehin, ki zavira absorpcijo holesterola v črevesju in pospešuje njegovo izločanje iz telesa. Zeleni čaj vsebuje tudi antioksidativne snovi, ki naj bi preprečevale nastanek nekaterih rakavih obolenj.

Kako vam pri načrtovanju vaše prehrane lahko pomagamo?

Naši jedilniki so zasnovani tako, da se prilagodijo vašim podatkom, torej vašim telesnim karakteristikam, načinu življenja, zdravstvenemu stanju ipd. Pri vnosu podatkov bodite torej pozorni, da podatke vnašate kar se da natančno, da vam bo jedilnik resnično pisan na kožo in ne boste rabili razmišljati o prehrani in jo načrtovati, saj bomo ta del opravili za vas že mi!