ADDRESS


PHONE

Pravilno shranjevanje živil, predvsem mesa

Pravilno shranjevanje živil

Pravilno shranjevanje živil je osnova, da le ta čim dlje ostanejo sveža. Predvsem nepravilno rokovanje z mesom je lahko zelo nevarno za vaše zdravje. Nihče si ne želi dodatnih mikroorganizmov na svoji večerji. Ampak točno to se dogaja, če niste pazljivi s temperaturo pri ravnanju s surovimi živalskimi proteini (ribe, piščanec, svinjina, govedina ipd.).

pravilno shranjevanje živil
Vsaka hrana se prej ali slej pokvari, zato je pravilno shranjevanje živil zelo pomembno.

Vzdrževanje vročih jedi na visoki temperaturi in hladnih živil na nizki preprečuje nastanek in razvoj mikroorganizmov, ki lahko pokvarijo vašo hrano ali pa vas naredijo bolne. Poskrbite za shranjevanje živil pri predpisani temperaturi.

Odmrzovanje mesa in perutnine pri sobni temperaturi ali delno kuhanje začne spodbujati razvoj škodljivih bakterij (območje 5-50 stopinj celzija), kjer se najhitreje razmnožujejo. V slučaju prisotnosti bakterij, ki so odporne na vročino, lahko postane ta problem še večji, ki ga ne more odpraviti nadaljnje kuhanje oziroma toplotna obdelava živila.

Pazljivo pri odmrzovanju mesa

Ne odmrzujte mesa, perutnine in ribjih proizvodov na kuhinjskem pultu ob sobni temperaturi ali v koritu brez hladne vode. Bakterije na mesnih proizvodih se bodo hitro razmnožile v temperaturnem obsegu od 5-50 stopinj celzija. Kar najbolj se izogibajte tega temperaturnega obsega.

Kuhajte naslednja živila vsaj pri najmanjših priporočljivih temperaturah:

– 70 stopinj celzija > perutnina in polnjeno meso.
– 65 stopinj celzija > mleto meso, ribe in ostali morski proizvodi.
– 60 stopinj celzija > svinjina in jedi s svinjskim mesom.
– 55 stopinj celzija > jajca in jedi, ki vsebujejo dele jajc.

Obvezna higiena, priprava in pravilno shranjevaje živil

Umivajte si roke s toplo vodo in čistilnim sredstvom vsaj 20 sekund pred in po ravnanju s surovimi živili, še posebej surovim mesom, perutnino in ribo.

S pravilnim shranjevanjem živil, boste prihranili sebi in svojim najdražjim prenekatere težave zaradi zastrupitve z živili. Bakterijske, parazitske in virusne bolezni, ki jih lahko povzroča nepravilno ravnanje z živili, niso nobena šala in lahko imajo dolgotrajne posledice. V zadnjem času je najbolj znana zastrupitev z baterijo salmonelo.

Pomembno je pravilno shranjevanje živil

Shranjujte živila pri predpisani temperaturi. Toplotno obdelujte oziroma kuhajte živila dovolj časa. Vzdržujte najvišjo higieno pri pripravi hrane – umivanje rok in kuhinjskega pulta.

Včasih vas lahko poškoduje tudi nekaj, kar ne vidite. Ob pravilni pripravi hrane bo vaše telo delovalo tako, kot je potrebno. Za doseganje želenega cilja uspešnega izgubljanja odvečne telesne teže pa si lahko pomagate tudi z dodatki k prehrani.

Kakšno je pravilno shranjevanje živil si lahko preberete tudi v prispevku na uradni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.