ADDRESS


PHONE

SEO teksti

SEO teksti so zelo močno orodje, ki ga lahko uporabi vsaka spletna stran. Njihov namen je zvišanje prometa na vaši spletni strani, njihovo grajenje pa je z modernimi spletnimi orodji enostavno. Kar pa je najboljše: za SEO tekste na potrebujete čisto nič več, kot samo nekaj časa za pisanje!

Kaj je SEO?

SEO (optimizacija spletnih strani) je spreminjanje in posodabljanje spletnih strani z namenom, da se te višje uvrstijo na spletnih iskalnikih. Tako hkrati posodabljamo spletne strani, da postanejo najbolj prijazne uporabniku kar je mogoče. Spletni iskalniki uporabljajo različne algoritme, ki razvrščajo spletne strani na bolj in manj primerne za uporabnike. Spletne strani, ki so najboljše glede na njihov algoritem so nato uvrščene na vrh iskanj, kar pojasnuje delovanje SEO.

Optimizacija spletnih strani se je začela leta 1995, kadar so na spletu prvič nastopili spletni iskalniki. Že od začetka so algoritmi spletnih iskalnikov pregledovali povezave, ki so prisotne na spletnih straneh ter količino ter pozicijo ključnih besed. Sama besedna zveza SEO (search engine optimization) se je začela uporabljati leta 1997, prvi SEO optimizator pa je najverjetneje bil Bruce Clay.

Dan danes se vse mainstream spletne strani ukvarjajo s spletno optimizacijo. To lahko vidimo na vsaki bolj znani spletni strani, kot je Lekarna-Soča.si. Ker pa je veliko avtorjev spletnih strani zaposlenih s grajenjem vsebine, oglaševanjem produktov ter prodajo običajno samo najamejo SEO profesionalce, ki za njih poskrbijo za uvrščanje spletne strani.

Tudi v Sloveniji je SEO panoga že zelo razširjena, najboljši primer lahko vidimo na spletni strani optimizacija strani SEO-Praktik.si, kjer avtor spletne strani Matija Zajšek ponuja SEO storitve. Te storitve vključujejo onsite optimizacijo, offsite optimizacijo, grajenje onsite in offsite člankov, SEO svetovanje, SEO mentoriranje ter še več.

seo teksti

Kaj so SEO teksti?

SEO teksti so eden izmed načinov optimiziranja spletnih strani. So podstrani v katere največkrat vključujemo besedila oziroma članke. SEO teksti so nato uporabljeni kot prostor, kjer lahko mi zgradimo povezave na našo spletno stran. Uporabimo jih lahko na dva različna načina:

  • Onsite SEO, tukaj SEO tekste gradimo tudi z namenom dodajanja vsebine naši spletni strani. Ti SEO teksti morajo biti bolj obširni in kvalitetni, saj jih ljudje (in spletni iskalniki) direktno povezujejo s našo spletno stranjo.
  • Offsite SEO, tukaj SEO tekste gradimo zunaj naše spletne strani. Ti SEO teksti so popolnoma namenjeni grajenju spletnih povezav na našo spletno stran. Vse kar potrebujemo za grajenje teh je gostovalna spletna stran, ki nam pusti da na njej gradimo te tekste.

Onsite SEO teksti na primeru barski stoli

Spletna stran Pohištvo123.si barski stoli je popoln primer spletne strani, ki uporablja onsite SEO tekste za optimizacijo. Spletna stran vključuje besedilo, ki je vneseno kar na začetek spletne strani. Ta tekst je krajši, ampak nam pove veliko informacij.

seo teksti

SEO teksti namenjeni onsite optimizaciji so namreč po povprečju večinoma namenjeni notranjim spletnim povezavam. Razlog za tem je, da želijo avtorji s temi članki dvigniti popularnost spletne strani, na kateri se to besedilo nahaja. Večina zunanjih povezav je prisotna samo zaradi vsebinskega vzroka, ali pa zaradi boljše optimizacije.

Ti teksti so tudi namenjeni informiranju strank, zato so običajno zelo dobro zgrajeni in brez slovničnih napak. Iz teh tekstov boste najverjetneje pridobili uporabne informacije in obstaja velika možnost, da bodo vas ti teksti vodili po spletni strani.

Offsite SEO teksti na primeru msm

Offsite SEO teksti se zelo razlikujejo od onsite SEO tekstov. Glavna razlika je v tem, da offsite teksti večinokrat nimajo enake kvalitete kot onsite teksti. To dejstvo bomo razložili na primeru Norma.si msm. Norma.si je prodajna spletna stran, ki prodaja veliko različnih produktov, kot je msm. Za dobro uvrstitev potrebujejo SEO, ki bo zadostoval težavnosti njihove ključne besede. Spletna stran pa zato uporablja oboje onsite in offsite tekste.

Onsite teksti bodo prisotni na njihovi glavni spletni strani, kar pomeni, da bodo direktno povezani s njihovo znamko. Iz tega razloga bo tu Norma.si upoštevala pravilo: kvaliteta pred količina. Za dodatno optimizacijo bo spletna stran tudi začela s offsite teksti. Ti teksti bodo vsebovali povezave na spletno stran msm, ampak nebodo neposredno povezani.

Ker ti SEO teksti ne bodo neposredno povezani s spletno stranjo, bo podjetje pri njih zapravilo manj časa in se fokusiralo na količini. Vseeno pa ne smemo pozabiti, da boljše kot je uvrščen offsite tekst, večji vpliv bo imel na svoje povezave.

Kako zgraditi SEO tekste

Grajenje SEO tekstov je enostavno, še posebaj če imate izkušnje s pisanjem. Vse kar potrebujete je tema na katero boste pisali svoj članek. Tema je pomembna v onsite in offsite primeru, bolj podobna kot bo tema spletni strani na katero pišete, boljši učinek bodo imele povezave te spletne strani.

Po izbrani temi se moramo fokusirati na izbiri ključne besede, na katero bo ciljal tekst. Za pridobivanje novih idej za ključne besede vam vedno priporočamo uporabo orodja Keyword Sheeter. Na tak način lahko v trenutku dobite več deset in tudi sto idej za ključne besede.

Ključne besede moramo nato filtrirati, da dobimo svojo želeno težavnost, iskalni volumen ter iskalni namen. Iskalni namen je največkrat informacijski, saj so teksti samo informacije. Za pridobivanje iskalnega volumna ter težavnosti pa lahko uporabimo orodja, kot so Ubersuggest ali Keyword Surfer.

Naši članki morajo biti čim bolj obširni, višje kot je število besed, višja bo uvrstitev članka, večji bo vpliv povezave. Minimum bi naj bil 300 besed, to število pa morate prilagoditi glede na težavnost svoje ključne besede.Vnesti moramo tudi druge vrste medijev, kot so slike ter video posnetki.

Pri optimizaciji teksta poskrbimo za osnovna onsite SEO pravila. To lahko vidimo najbolje na praznovanje rojstnega dne. Spletna stran more namreč vključevati ključno besedo, kar je v tem primeru praznovanje rojstnega dne. Ključna beseda mora biti vključena v besedilu, naslovih, podnaslovih, slikah ter video posnetkih.

seo teksti

Za najboljši vpliv naših povezav moramo poskrbeti tudi, da dovolj omenjamo ključno besedo spletne strani, na katero gradimo povezavo. Ker je v zgornjem primeru prikazan onsite SEO tekst se najbolj pojavlja besedna zveza praznovanje rojstnega dne.