ADDRESS


PHONE

5 NASVETOV, KAKO IZBRATI TOPLOTNO ČRPALKO

Toplotna črpalka je eden izmed najbolj priljubljenih načinov ogrevanja. Zakaj? Nudijo največje prihranke ob najnižjih stroških, hkrati pa jih odlikuje zavidljivo udobje upravljanja. A vsaka toplotna črpalka ni primerna za vsak dom. Se tudi sami odločate o zamenjavi ogrevalnega sistema in vas zanima, katera toplotna črpalka je za vas najprimernejša? Zbrali smo nekaj vprašanj, ki si jih boste zagotovo postavili, ko boste razmišljali katero izbrati!

1. Je toplotna črpalka sploh prava izbira?

To je prvo vprašanje, ki zagotovo pride na misel vsakemu, ki razmišlja o zamenjavi ogrevalnega sistema. Ogrevanje s toplotno črpalko nudi daleč največ prednosti v primerjavi z drugimi načini ogrevanja. Najočitnejša prednost je ta, da je toplotna črpalka stroškovno učinkovita. V kolikor boste izbrali primerno, se bo vaša investicija povrnila že v štirih do šestih letih.

Ker toplotne črpalke dočakajo tudi 25 let in več, pomeni, da bo visoke prihranke družinskemu proračunu prinašala kar dve desetletji. Odlikuje jih tudi njihovo tiho in učinkovito delovanje, ne smemo pa pozabiti tudi na njihovo trajnostno noto. Toplotne črpalke izkoriščajo obnovljive vire energije in s svojim delovanjem ne ustvarjajo emisij. Hkrati toplotne črpalke v poletnih mesecih hladijo prostore, zato ni potrebno vlagati v klimatsko napravo.

Orca toplotna črpalka

2. Zakaj izbrati toplotno črpalko zrak-voda?

Glavni vir energije za delovanje in ogrevanje s toplotno črpalko zrak-voda je zrak. Ta je seveda brezplačen, na voljo ga je več kot dovolj in prav zato je ta tip tako zelo priljubljen. Toplotne črpalke zrak-voda so najcenejše med toplotnimi črpalkami, prav tako za njeno namestitev niso potrebni veliki posegi ali dodatna gradbena dovoljenja. Namestitev je hitra in enostavna, saj montaža ne zahteva vrtanja vrtin ali polaganja horizontalnih kolektorjev, kar pri sistemih zemlja-voda ali voda-voda močno zviša višino finančnih vložkov. Toplotna črpalka zrak-voda za svoje delovanje potrebuje zelo malo električne energije, zato se tudi ta del na računu ne bo kaj preveč poznal.

3. Naj izberem visokotemperaturno ali nizkotemperaturno?

Kadar izbiramo toplotno črpalko moramo biti pozorni na okolje, v katerem živimo. Bistvene so temperaturne in geološke značilnosti okolja našega doma ter tudi lokacija postavitve in velikost površine objekta namestitve. Na izbiro bo vplivalo tudi dejstvo, če je objekt dobro ali slabo izoliran ter ali govorimo o novogradnji, ali iščemo nov način ogrevanja za starejšo stavbo.

Visokotemperaturne toplotne črpalke so odlična izbira za starejše in slabše izolirane objekte, ki imajo radiatorsko ogrevanje. Njihovo delovanje je izjemno ekonomično tudi v primerih, ko so zunanje temperature ekstremno nizke. Nizkotemperaturne toplotne črpalke pa so primerne za novogradnje in dobro izolirane objekte. So primerna izbira za ogrevanje stanovanja s talnim gretjem, stenskim ali stropnim ogrevanjem ter ogrevanje sanitarne vode v vgrajenem grelniku sanitarne vode.

4. Na, kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri ponudnika?

Trg toplotnih črpalk je nasičen in iskanje zanesljivega energetskega partnerja je za nekoga, ki se s tem prvič sreča, lahko težavno. Nakup toplotne črpalke je dolgoročna investicija, s ponudnikom se vežete za vrsto let in postanete član njihove družine.

Investicija naj bo premišljena in dobro načrtovana. Od prodajnega svetovalca pridobite tehnične podatke o COP, toplotni moči pri nizkih temperaturah, o delovanju elektro grelcev in o pravilni postavitvi zunanje enote, da bo ta delovala optimalno in ne bo moteča za okolico.

Pred nakupom se prav tako dobro pozanimajte o podjetju, preverite njihove reference, bonitetno oceno, ali imajo lastno servisno ekipo. Vse to so stvari, ki lahko pomembno vplivajo na izbiro ponudnika toplotne črpalke in posledično vašega bivanja.

Monter z zunanjo enoto toplotne crpalke

5. Je cena ključni faktor pri izbiri?

Velikokrat se pri nakupu osredotočimo predvsem na ceno same črpalke, predvsem v zadnjem času, ko je rast cen neustavljiva in nepredvidljiva. A cena ne sme biti glavni razlog. Zakaj? Da ponudba toplotne črpalke izgleda ugodnejša in konkurenčnejša, namreč številni ponudniki ponudijo toplotno črpalko nižje moči. Ta je z vidika začetne investicije seveda tudi cenejša in končna ponudba s tem ugodnejša, a ne bo dosegla potrebne moči in grelnega števila (COP) pri zimskih temperaturah.

Zato k ponudbi dodajo še vgradnjo elektro grelca ustrezne električne moči, s čimer skupno moč toplotne črpalke povečajo. Z vidika investicije je seveda takšna ponudba cenejša, a koliko višje stroške bo povzročilo nenehno dodatno delovanje elektro grelca pri temperaturah, ko se spustijo pod ničlo? Pri ponudniku je zato vedno potrebno preveriti, kdaj elektro grelec deluje in da je moč ogrevanja toplotne črpalke zadostna glede na pogoje ob nizkih zimskih temperaturah in ne samo ob ugodnih nad ničlo.

Redna uporaba dodatnega elektro grelca kot vira ogrevanja namreč vodi v očitno povišanje stroškov električne energije ob rednem delovanju toplotne črpalke. Stroški ogrevanja so tako višji vsak mesec in razlika v nižji začetni investiciji hitro skopni.

Zunanja enota Orca toplotne crpalke

Pri toplotnih črpalkah Orca z zunanjo enoto Mitsubishi Electric serijska vgradnja elektro grelca ne deluje, dokler ga stranka ne vklopi sama. In kdaj ga je potrebno vklopiti? V primerih ekstremnih temperatur, ko se le-te spustijo vse pod -25 stopinj Celzija – in v primeru morebitne napake v delovanju stranka nikoli ne ostane na mrzlem do njene odprave.

Za konec smo pripravili še kratek seznam vprašanj, na katere je potrebno odgovoriti predno se odločite za nakup toplotne črpalke.

  • Želim radiatorsko, talno ali kombinirano ogrevanje?
  • Kakšna naj bo optimalna ogrevalna moč toplotne črpalke?
  • Ali na izbiro vpliva tudi velikost bojlerja?
  • Kakšne so izolacijske lastnosti vašega doma?
  • Kakšna naj bo maksimalna temperatura vode v ogrevalnem krogu? Naj bo nizka, srednja ali visoka?
  • Kakšen naj bo izkoristek nove naprave?

Ko se odločamo za nov ogrevalni sistem ali prenovo starega, smo zagotovo postavljeni pred številne dileme. Pridobite ustrezne odgovore in izberite rešitev, ki bo vašemu domu zagotovila udobje in visoke prihranke. Vas zanima še kaj?