ADDRESS


PHONE

Prehranska dopolnila za hujšanje

Spodaj so opisana prehranska dopolnila za hujšanje in miti pravil hujšanja, ki pa ne nujno, držijo.

Prekršimo pravila hujšanja
Vam tehtnica zadnje čase ni naklonjena? Zagotovo ste že slišali za kakšno izmed zlatih pravil hujšanja, katerega se tudi sami držite. Nekatera med temi pravili so enostavno preostro zastavljena in prav je, da jih prekršite! Preberite, o katerih pravilih govorimo.

Prehranska dopolnila za hujšanje

Koristen in uporaben video – kdaj jemati prehranska dopolnila?

Staro pravilo: Ne jejte po sedmi uri zvečer.
Kaj je tako magičnega v tej uri? Prav nič. Prvotna ideja je bila, da se zadnji obrok zaužije tri ure pred spanjem, a za nočne ptice, je večerja na jedilniku lahko tudi kasneje.

Novo pravilo: Ne jejte prigrizkov pozno zvečer.
Pomembno je, koliko hrane ste v telo vnesli skozi celoten dan in pa seveda to, da ne jeste tik preden greste spat. Velja se držati pravila “2-3 ure pred spanjem ne jem”. Sicer pa je pomembno, da se pri gledanju celovečernega filma ne vržete na skledo polno pokovke ali čipsa ali pa med kramljanjem s prijatelji, ki so na obisku, ne pojeste preveč kanapejev. Torej ključ je v zmernosti in pa v tem, da vedno poslušate svoje telo. Če jeste, ker ste lačni, ni problema. Če jeste, ker vam je dolgčas, pa se raje zamotite kako drugače.

Priporočamo: celoten pregled kakovostnih prehranskih dopolnil

Prehranska dopolnila in vitamini

Staro pravilo: Vedno izberite živila brez maščob.
Danes ima vsako živilo svojega dvojčka, ki ne vsebuje maščob. A takšne izbire niso rešitev, če izbirate živila, ki za vaš organizem sicer nimajo nobene vrednosti. Četudi boste jedli sama živila brez maščob, vam to ne bo pomagalo zmanjšati vaše teže, saj boste slej ali prej morali poseči po zdravih in varovalnih živilih ter uravnotežiti svojo prehrano.

Prehranska dopolnila za hujšanjeNovo pravilo: V svojo prehrano vključite maščobe, ki so dobre za vaše srce.
Vaše telo potrebuje tudi maščobo za zaščito organov, absorpcijo vitaminov, izdelavo hormonov ipd. A ko gre za maščobo, izberite zdravo maščobo, ki jo najdete v oreščkih, avokadu, olivah in olivnem olju. Seveda zberite izdelke z manj maščobe, ko gre za mlečne izdelke, ostale nemastne izdelke, kot so recimo piškoti, pa raje pustite v trgovini.

Staro pravilo: Vse kar zaužijete, morate pokuriti s telesno vadbo.
Seveda sta za zdravo življenje potrebna uravnotežena prehrana in redno gibanje, a napačno je mišljenje, da je potrebno pokuriti vsako kalorijo, ki jo zaužijete. Ogromno kalorij vaše telo pokuri tudi takrat, ko niste fizično aktivni, saj energijo za delovanje potrebujejo tudi notranji organi. Temu pravimo bazalni metabolizem, ki zahteva več kot 1.200-1.500 kcal na dan. Tako da brez skrbi, z redno rekreacijo boste na konju, kar pa ne pomeni, da boste cel dan preživeli na telovadnih napravah.

Prehranska dopolnila za športnike

Novo pravilo: Več se gibajte in rekreirajte.
Poskusite živeti bolj aktivno in dodajte več fizično aktivnih trenutkov vašim dnevom. Namesto dvigala uporabljajte stopnice, namesto z avtobusom se peljite s kolesom, med delom se večkrat sprehodite in pretegnite, večkrat pojdite v naravno, z družino se družite na prostem in kalorije bodo izgorele same od sebe.

Staro pravilo: Preskočite obroke, da boste prej shujšali.
Preskakovanje obrokov nikakor ne pomaga hujšanju. V teoriji bi sicer držalo, da boste tako zaužili manj kalorij, a v realnosti ob naslednji priložnosti pojeste več, kot bi sicer, in tako hitro nadomestite ali celo presežete tisti energijski primanjkljaj. Sicer pa neredno prehranjevanje upočasni tudi vašo presnovo, kar nikakor ni v prid nikomur, ki želi shujšati. Kot dodatek namesto obrokov lahko vzamete prehranska dopolnila za hujšanje.

Novo pravilo: Imejte vsaj 5 obrokov na dan, porcije pa naj ne bodo prevelike.
Poskusite jesti na 3-4 ure, vsak obrok pa naj bo karseda uravnotežen. Če že morate izpustiti kakšen obrok, naj to nikakor ne bo zajtrk!

Najboljša prehranska dopolnila

Staro pravilo: Znebite se ogljikovih hidratov.
Ko človek pogleda prehransko piramido in vidi, da je njeno pritličje polno ogljikovih hidratov, se lahko temu pravilu samo začudi, saj so ogljikovi hidrati osnova uravnoteženega prehranjevanja.

Novo pravilo: Pri izbiri ogljikovih hidratov bodite bolj selektivni.
Je že res, da so nekateri ogljikovi hidrati boljši od drugih. Prednost pred belim kruhom, sladkimi kosmiči in sladkarijami vsekakor dajte polnozrnatim žitom, zelenjavi in stročnicam. Torej namesto, da se ogljikovim hidratom odpoveste, bodite pri uživanju le-teh samo bolj selektivni. Upoštevajte pa, da so prehranska dopolnila za hujšanje učinkovita le, ob rednem in konstantnem izvajanju športnih aktivnosti.

Staro pravilo: Odpovejte se vsem najljubšim živilom, ki redijo.
Pogosta praksa, ki pa praviloma vodi v neuspeh. Popolnoma nerealno je pričakovati, da se boste odrekli najljubši torti, jabolčnemu zavitku ali čokoladi. Takoj, ko boste ta živila okarakterizirali, kot slaba, si jih boste toliko bolj želeli.

Staro pravilo: Jejte, kar vam paše, a ostanite zmerni.
Namesto, da se odpovedujete vaši najljubši hrani, si samo nekoliko omejite količine tistih živil, za katere veste, da niso ravno v skladu s smernicami zdravega in uravnoteženega prehranjevanja. Namesto, da pojeste celo vrstico čokolade, si zjutraj naribajte nekaj čokolade na kosmiče. Namesto treh kepic sladoleda, si privoščite ledeno kavo z zgolj eno kepico sladoleda. Imejte se radi in si ne odrekajte živil, ki jih tako obožujete.

Upoštevajte kaj o prehranskih dopolnilih pravi zakonodaja

Kot vidite, nova pravila temeljijo na zdravi pameti in so tako lažja za upoštevanje. Spoštujte potrebe svojega telesa in upoštevajte pravila uravnoteženega prehranjevanja, predvsem pa svoje navade spreminjajte postopoma in videli boste, da lahko že z malimi spremembami dosežete velike rezultate.

Naše priporočilo in vabilo: še naprej spremljajte naš blog

Oznake besedila: Prehranska dopolnila za hujšanje