ADDRESS


PHONE

Začimbe in zelišča na vrtu so uporabna v vaši kuhinji

Vsako leto poleg plevela samoniklo poženejo tudi rastline, ki se razvijejo v dragocene začimbe in zelišča na vrtu. Same se najpogosteje zasadijo ognjič, kapucinke, boraga in tolščak.

Najpogostejše začimbe in zelišča na vrtu, ki jih lahko uporabimo v vsakdanji kuhinj

Najbolj čudovita lastnost prej omenjenega četvorčka je, da so vse štiri rastline užitne. Poglejmo si na primer borač, Borago officinalis L., z drugim imenom boreč ali zvezdna roža. Z mladimi listi borača in njenimi cvetovi začinimo solate, posebej lepo pa se poda h kumarični solati. Iz borage in kumar pripravimo tudi zelo okusno juho, hladno poletno juho, ali pa izberemo špinači podobno jed. Njeno zdravilno delovanje poudarimo, če ji primešamo koprive.

Semena borača navadno sejemo v aprilu, lahko pa jih sejemo tudi septembra, potem nabiramo liste že spomladi.

Začimbe in zelišča na vrtu

Začimbe in zelišča na vrtu ter njihove zanimivosti

Boraga se v prehrani uporablja že ob nekdaj. Že Albert Veliki v srednjem veku jo je priporočal za izboljšanje krvi. Borago so v Evropo verjetno prinesli Arabci. Rastlina se je zaradi svoje prilagodljivosti preko Španije kmalu razširila po vsej Evropi.

Njena sposobnost širjenja semen, dobra kaljivost in relativno dobra odpornost na mraz ji omogočata, da se vsako leto vedno znova sama zasadi na mestu materinske rastline in tako omogoča ohranjanje potomstva na določenem rastišču.

Veste, da so lahko začimbe in zelišča na vašem vrtu tudi zdravilna

Boraga vsebuje čreslovine, ki ji dajejo rahlo trpkost, sluzi, ki pomagajo pri izločanju škodljivih presnovkov iz telesa ter maščobno kislino imenovano gamalinolenska, ki omogoča sintezo prostaglandina E1, ta pa uravnava količino holesterola v krvi in nastajanje inzulina.

Kljub temu da je boraga za nekatere vrtni plevel, je njeno delovanje na vaše telo zelo dobrodejno. Njena uporaba torej dviga razpoloženje in ureja presnovo v celicah. Ne bojte se torej uvrstiti borage v svoj vrt, na svojo zeliščno gredo, ali kar med ostalo zelenjavo. Posebej dobrodošla naj bi bila kot soseda jagodam.