S pravilno uravnoteženo prehrano nosečnica poskrbi da imata z otrokom dovolj vseh potrebnih sestavin za obnovo, rast in razvoj njunih organizmov. Največja zmota pri načrtovanju prehrane nosečnice je to, da naj nosečnica je za dva. Normalno naj bi pridobila v nosečnosti v povprečju od 8-12 kg.
Prehrana nosečnice mora:
- biti energijsko ustrezna in porazdeljena preko dneva,
- biti beljakovinsko bogata,
- biti bogata z železom,
- biti sveža in bogata z vitamini in minerali,
- vsebovati dovolj kalcija in fosforja,
- vsaj enkrat tedensko vsebovati morske ribe zaradi potrebe po jodu in esencialnih maščobnih kislinah.
Nosečnice morajo biti pozorne pri uživanju ogljikovih hidratov in maščob, saj je v nosečnosti njihove potrebe po teh ne povečajo. Glavni vir ogljikovih hidratov tako naj ne bodo sladkor, moka in škrob, ampak sadje in zelenjava. Priporočljiva je tudi uporaba maščob rastlinskega izvora, maščobne kisline pa naj bodo pretežno nenasičene.
Nosečnicam se odsvetuje:
- uporaba ostrih začimb,
- prekomerna uporaba kuhinjske soli,
- uživanje svinjskega mesa, še posebej prekajenega (zaradi vsebnosti soli),
- uporaba konzervirane hrane, uporabe steriliziranih, umetno obarvanih živil,
- pitje mineralne vode in ostalih gaziranih pijač, pitje alkoholnih pijač, kave in močnih pravih čajev.
Vir: Nosečnost in prehrana; avtorica: Marija Firbas dipl.m.s.
Kako vam pri načrtovanju vaše prehrane lahko pomagamo?
Naši jedilniki so zasnovani tako, da se prilagodijo vašim podatkom, torej vašim telesnim karakteristikam, načinu življenja, zdravstvenemu stanju ipd. Pri vnosu podatkov bodite torej pozorni, da podatke vnašate kar se da natančno, da vam bo jedilnik resnično pisan na kožo in ne boste rabili razmišljati o prehrani in jo načrtovati, saj bomo ta del opravili za vas že mi!