ADDRESS


PHONE

Električno kolo za invalide in za osebe z gibalno omejenostjo

Električna kolesa za invalide so odlična oblika mobilnosti. Odrasli, mladi, starejši ali otroci s telesnimi omejitvami ali invalidnostjo pogosto težko najdejo ustrezno rešitev za mobilnost. Predvsem, če sta mišično-skeletni sistem ali občutek za ravnotežje omejena, navadno kolo in pogosto tudi avto kot prevozno sredstvo nista več varna za uporabo. S tem se zelo zmanjša domet gibanja, oteženi pa so tudi dnevni nakupi ali manjši izleti na svežem zraku. Po naših izkušnjah je električno kolo za invalide idealna rešitev.

Zakaj je električno kolo za invalide praktilčno in priljubljeno

Električno kolo za invalide, ki ga lahko imenujemo tudi rehabilitacijski tricikel postaja vse bolj priljubljeno kolo med starejšimi osebami, ki imajo težave z ravnotežjem, so utrpeli poškodbe hrbtenice ali pa imajo številne druge bolezni gibalnega sistema, saj jim omogoča možnost gibanja, ki je drugače ne bi imeli. Takšno kolo ima nameščeno sprednje kolo s krmilom in zadaj ima dve kolesi, kar omogoča vozniku stabilnost. Noge lahko držite trdno na pedalih in vozite kolo, ne da bi vas skrbelo, da bi izgubili ravnotežje. Ker ima zadaj dve kolesi lahko vozite tudi zelo počasi ne da bi se pri tem prevrnili. Uporabnik električnega kolesa za invalide se lahko kadarkoli ustavi in ​​počiva, ne da bi sestopil s kolesa. Poleg tega električni motor nudi  nežno podporo pri vrtenju pedal. Na ta način ostanejo udi in mišice v gibanju, vendar ti niso preobremenjeni.

Električno kolo za invalide je primerno za osebe, ki imajo:

– motnje ravnotežja

– multiplo sklerozo in ALS

– bolezni mišic

– za otroke s posebnimi potrebami

– tetraplegike, ki imajo funkcionalen zgornji del telesa

– posameznike, ki so doživeli možgansko kap

– tiste, ki lahko popolnoma uporabljajo eno roko in eno nogo

Električno mestno kolo tricikel Vogue TriVelo je primerno električno kolo za invalide in osebe z gibalno omejenostjo

Električni tricikli za invalide so na voljo v najrazličnejših oblikah in dizajnih.  Električno mestno kolo tricikel Vogue TriVelo je mestno kolo, namenjeno invalidom in starejšim ljudem, ki zaradi gibalne omejenosti ali drugih zdravstvenih razlogov ne morejo voziti običajnega kolesa. Je odlično praktično  kolo, s katerim se boste lahko pripeljali kamor si boste zaželeli. Zahvaljujoč električnemu motorju, ki se nahaja na sprednjem kolesu, se boste s kolesom vozili z lahkoto, podporo pedala pa boste imeli od začetka vožnje. To električno kolo za invalide, ima zelo stabilen oprijem na cesti, saj ima dve kolesi zadaj in eno kolo spredaj. Poleg praktičnosti ga odlikuje tudi zmogljivost. Ima vgrajen 7 stopenjski menjalnik, ki nudi optimalno podporo za vašo vožnjo. Napolnjena baterija kolesa ima maksimalen domet do 50 kilometrov. Baterija se nahaja neposredno pod zadnjo košaro in je popolnoma nemoteča. Košaro ima tudi spredaj, kar pomeni, da boste s seboj lah kolesa pa je posebno zasnovano tako, da vam omogoča pokončno držo in dvignjeno glavo, kar nudi večje udobje in večjo varnost, saj imate boljši pregled nad dogajanjem na cesti. Električna mestna kolesa tricikel Vogue TriVelo so na voljo v eni univerzalni velikosti in so primerni tako za ženske kot za moške.

Električno kolo za invalide in za osebe z gibalno omejenostjo

Ročno kolo za invalide

“Hand bike” oz. ročno kolo je kolo, ki ga poganjajo mišice rok. Narejeno v obliki tricika, z enim kolesom spredaj in dvemi kolesi zadaj, kar vozniku kolesa zagotavlja stabilnost. Takšno kolo lahko vozijo posamezniki s skoraj vsemi vrstami invalidnosti. Kolo je zasnovano tako, da omogoča svobodno vožnjo osebam z cerebralno paralizo, motnjami ravnotežja, cerebralno distrofijo, s poškodovanim lokomotornim sistemom ali hrbtenico. Na ročnem kolesu se lahko premikate kleče, sede ali leže. Ležeči položaj vam omogoča hitrejšo vožnjo, tudi nad 40 kilometri na uro. V klečečem položaju se lažje peljete navkreber, saj je mogoče upravljati celoten trup. Sedeči položaj se uporablja predvsem pri kolesih, ki se uporabljajo v rehabilitaciji in rekreaciji, kjer ni pomembna aerodinamika, temveč sta bolj pomembna udobje in varnost. Nastavljiva višina sedeža, nastavitev kota naslonjala in pravilno oblikovane opore za noge vam omogočajo, da kolo prilagodite svojim potrebam in udobju. Zaradi varnosti v prometu je najbolje kupiti ročno kolo z zaščito verige, trdno zavoro in obvezno varnostno zastavico, saj boste tako bolj vidni drugim udeležencem v prometu. Pomembno je, da sedež ustrezno oblečete, za dodatno udobje pa bo poskrbelo posebno zračno mrežasto oblazinjenje in pravilno usklajeni mehki stabilizacijski elementi.

Ročno kolo je dober pripomoček za vadbo

Ročno kolo je dober pripomoček za aerobno vadbo, pri kateri se intenzivno dela na moči rok in trupa. Pri večini aerobnih aktivnosti so roke zapostavljene, saj so bolj vključuje mišične skupine spodnjega dela, zato je vadba na tovrstnem kolesu še posebej primerna za tiste, ki ne morejo vaditi s spodnjim delom telesa. Z manjšimi prilagoditvami lahko kolesarijo celo invalidi z zgolj eno roko ali tetraplegiki. Ročno kolo kot športni pripomoček, je primerno skoraj za vsakogar, ki si želi rekreativnega kolesarjenja. Kot zanimivost naj omenimo še to, da so bila ročna kolesa prvič udeležena na paraolimpijskih igrah leta 2004 in njihova popularnost strmo narašča.

Električno kolo za invalide in za osebe z gibalno omejenostjo

Električno kolo za invalide kupite v specializirani kolesarski trgovini

Ko se odločate za nakup električnih koles za invalide vam toplo priporočamo, da vedno izberete specializirano kolesarsko trgovino, ki ima veliko izbiro koles in strokovno prodajno osebje. Tudi znamke koles, ki jih boste našli v teh trgovinah so kakovostne in znanih proizvajalcev. Električno mestno kolo  tricikel Vogue TriVelo boste dobili v trgovini kolesa NewBike. Pred nakupom ga boste lahko tudi testirali in se prepričali ali je to kolo narejeno za vas.  Prav tako boste lahko tam kupili tudi druge dodatke za kolo, kot je recimo dodatno ogledalo, oblazinjeno podlogo za sedež, košaro ali kaj drugega. Ker ponavadi ta kolesa niso ravno poceni se lahko odločite tudi za nakup na obroke.

 

Kljub telesnim oviram je življenje lahko športno

Pomen športne aktivnosti v procesu rehabilitacije je od nekdaj že izredno pomemben in do danes se je to področje še bolj razvilo. Ključno je, da prilagojena telesna aktivnost pomembno odpravlja socialno izključenost. To možnost imajo ljudje, ki se želijo preizkusiti v kolesarjenju, ne glede na omejitve, ki jim jih nalaga lastno telo. Seveda se je pred nakupom kolesa najbolje posvetovati z zdravnikom ali fizioterapevtom, da se prepričate, ali bo vaša izbira optimalna za potrebe vašega telesa. Vsi od nas imamo podobna pričakovanja do življenja, a jih uresničujemo različno. Invalidi in posamezniki z gibalno omejenostjo lahko kljub različnim omejitvam živijo polno življenje!

Tukaj pa si lahko preberete še nekaj razlogov zakaj je potovanje s kolesom krasno doživetje.