ADDRESS


PHONE

Sodobna IPTV televizija ali klasična televizija preko antene ali kabla?

Skoraj vsakdo ima danes televizijo ali pa za ogled televizije uporablja računalnik ali katero izmed “pametnih” prenosnih naprav. Televizor poskrbi za zabavo, obveščanje o novostih in vremenu, podjetja pa ga uporabljajo za oglaševanje in spodbujanje prodaje svojih storitev in izdelkov. V vsakem primeru je televizor vplivna naprava, kjer si lahko ogledamo najpomembnejše, najboljše tekme in podobno. Na eni strani še vedno najdemo klasične uporabnike strešnih in sobnih anten, na drugi pa sodobne IPTV priključke. In prav sodobna IPTV televizija je tista, kjer se signal prenaša preko interneta in ponuja veliko zanimivih možnosti.

Uporaba televizije
Sodobna IPTV televizija
Sodobna IPTV televizija

Ko so na koncu 19. stoletja razvili prve zamisli o prenos slike, se jim verjetno ni niti sanjalo, da bodo čez nekaj desetletij, skoraj v vsakem gospodinjstvu imeli televizor z ravnim zaslonom, s HD, 3D ali 4k Ultra HD. Tako imenovana “zemeljska TV” s strešno ali sobno anteno (DVB-T), izgublja veliko gledalcev. Predvsem zaradi o kabelske in internetne televizije. Kljub temu pa “prizemno” televizijo še vedno uporablja več milijonov uporabnikov.

Sodobna IPTV televizija

Toda imenovana IPTV televizija, je še posebej priročna alternativa. IPTV je kratica za “Internet Protocol Television”. To preprosto pomeni, da v bistvu signal do televizije prihaja preko interneta. To se morda na začetku zdi čudno, vendar je to smiselna alternativa, ki prinaša številne prednosti. Takšen način prenosa signala preko internetne povezave, običajno ponuja veliko več, kot običajna kabelska televizija.

IPTV ponuja prednost “časovno spremenjene” televizije. To pomeni, da lahko ogled kadarkoli začasno ustavite, ga posnamete in previjete trenutni program. Torej vam ni potrebno več skrbeti, da bi kaj zamudili. Pogosto ponudniki IPTV ponujajo tudi širok nabor izbirnih paketov, možnost uporabe “streaming” platform, kot sta na primer Netflix* in Hulu* ter širok izbor oddaj in filmov. In to še ni vse, poleg programov, ki se trenutno predvajajo, tudi pregledom programov za naslednjih nekaj tednov.

Vendar pa ima IPTV tudi dve glavni pomanjkljivosti. Ena je, da ogled televizije ni mogoče, če pride do težav s povezavo z internetom, z usmerjevalnikom ali napake v omrežju. To pomeni, da v tem obdobju lahko pogledate samo tisto, kar ste že pred tem posneli. Še ena pomanjkljivost je cena IPTV Set Top Box naprav. Običajno je cena ugodna samo za nove naročnike, če pa želite dodatno IPTV napravo, pa nakup dodatne IPTV Set Top Box naprave, ne bo šala. Zato je še posebej pomembno vnaprej upoštevati, ali boste uporabljali le en ali več televizorjev z IPTV povezavo.

IPTV je v glavnem ena izmed alternativ prihodnosti. Vedno več ljudi bo uporabljalo IPTV televizijo. To pa zato, ker je to veliko bolj udobna in lahko ponudi veliko več, kot običajna televizija.