ADDRESS


PHONE

Moje zdravje

Prehrana zdravega posameznika

Uravnoteženo prehranjevanje

Prehrana naj bo pestra in raznolika!

Za ohranjanje in krepitev zdravja je potrebna zdrava-varovalna prehrana in zdrav način življenja. Ta vključuje uravnoteženo prehrano, ki preprečuje nastanek raznih deficitarnih bolezni, ki nastanejo zaradi pomanjkanja nekaterih hranilnih snovi v dnevni prehrani in varuje pred boleznimi, kot so npr. bolezni srca in žilja, sladkorna bolezen, debelost itd. Varovalna prehrana vsebuje manj maščob, zlasti nasičenih (maščob živalskega izvora), sladkorja in soli, oziroma več zaščitnih snovi: prehranske vlaknine, vitaminov, mineralov in vode.
Uravnotežena prehrana se ne nanaša na populacijo, temveč na posameznika, zato tu ni obrazca. Priporočila za oskrbo s hranljivimi snovmi so le nepogrešljivo ogrodje uravnotežene prehrane. Ne moremo se jih slepo držati, upoštevati je treba še vrsto drugih zakonitosti, ki vplivajo na izkoristek hranljivih snovi in na prehranske potrebe človeka. Tu je potrebno upoštevati telesne značilnosti, kot so spol, starost, telesna aktivnost, morebitna bolezenska stanja, tudi način življenja in prehranjevalne navade, kot je npr. vegetarijanstvo ipd.
Ključnega pomena je, da se človek pravil uravnoteženega in zdravega prehranjevanja nauči že v otroštvu, saj zdrava prehrana lahko vpliva na več dejavnikov hkrati: uravnavanje telesne  teže, znižanje krvnega tlaka, zniževanje maščob v krvi in vzdrževanje normalne ravni sladkorja v krvi. Hrana naj bo zato raznolika, energijska vrednost naj bo taka, da dosežemo idealno telesno težo in da ne presega dnevnih potreb, dnevno naj bo pet obrokov. Hrano je potrebno dobro prežvečiti, obroke uživati sede in počasi. Zadnji obrok naj bo dve uri pred spanjem ter obilne obroke ne uživamo neposredno pred delom ali telesno aktivnostjo.

Vir: Prehrana, ki varuje vaše zdravje; avtorice: Janja Strašek, prehranska svetovalka v Termah Šmarješke Toplice

Kako vam pri načrtovanju vaše prehrane lahko pomagamo?

Naši jedilniki so zasnovani tako, da se prilagodijo vašim podatkom, torej vašim telesnim karakteristikam, načinu življenja, zdravstvenemu stanju ipd. Pri vnosu podatkov bodite torej pozorni, da podatke vnašate kar se da natančno, da vam bo jedilnik resnično pisan na kožo in ne boste rabili razmišljati o prehrani in jo načrtovati, saj bomo ta del opravili za vas že mi!

Naše jedilnike lahko tudi prilagajate svojemu okusu, med tem ko ti ohranjajo vsa razmerja med živili in hranili, ki so pomembna za vaše zdravje.

Sladkorna bolezen

Prehrana pri sladkorni bolezni

Najstnik s sladkorno boleznijo

Za bolnike s sladkorno boleznijo se priporoča zdrava prehrana, ki vključuje le nekaj dodatnih pravil. V prvi vrsti se sladkornim bolnikom odsvetuje uživanje sladkorja, sladkih živil, bele moke in zelo mastnih živil. Vsak obrok mora vsebovati tudi zelenjavo ali sadje. S pravilno prehrano boste vplivali na štiri izredno pomembne dejavnike za vaše zdravje, in sicer:

 • znižanje sladkorja v krvi in zmanjšanje njegovega porasta po obroku;
 • zmanjšanje ravni maščob (holesterola in trigliceridov) v krvi;
 • znižanje krvnega pritiska;
 • regulacijo telesne teže.

Zakaj morate ukrepati še danes?

Ker so posledice dolgotrajno zvišane ravni krvnega sladkorja okvare:

 • oči: retinopatija — okvare očesnega ozadja, ki vodijo v slepoto, očesno mreno,
 • ledvic: nefropatija — postopno odpovedovanje ledvic,
 • živčevja: polinevropatija povzroči mravljinčenje, bolečine, izgubo občutka za dotik in bolečino
 • v nogah, impotenco, prebavne motnje,
 • srca in ožilja: pospešena ateroskleroza — angina pektoris, srčna ter možganska kap, zapore žil,
 • stopal: nastanek ran, ki se ne celijo in vodijo v amputacijo prstov, stopala ali cele okončine ter
 • imunskega sistema: okužbe sečil, glivične okužbe spolovil in kože, oslabljena odpornost.

Kako prilagoditi vaše prehranjevalne navade?

 1. Večkrat na dan jejte zelenjavo (svežo, kuhano, dušeno, popečeno) in sadje. Pri izbiri naj imata prednost doma pridelana in bolj sveža zelenjava in sadje pred uvoženimi živili.
 2. Uživajte malo maščob in se pri tem izogibajte uporabi maščob živalskega izvora. Uporabljajte raje kakovostna rastlinska olja.
 3. Hrano pripravljajte pretežno s kuhanjem, dušenjem in pečenjem na tak način, da za zabelo potrebujete čim manj maščob.
 4. Kostno in mesno juho pred uporabo razmastite. Perutnini odstranite kožo. Izbirajte nemastno meso in manj mastne mesne izdelke in že pred kuhanjem odstranite vso vidno maščobo.
 5. Vedno uživajte posneto mleko in mlečne izdelke z nižjo vsebnostjo maščob.
 6. Količina zaužite kuhinjske soli je povezana s povišanim krvnim pritiskom. Več soli boste zaužili, višji je lahko krvni pritisk, zato hrane nikoli ne dosolite in se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo veliko soli.
 7. Alkohol sicer ni priporočljivo živilo, je pa dovoljeno v manjših količinah v okviru zdrave prehrane, kot je na primer kozarec suhega vina ob kosilu ali večerji.
 8. Popijete lahko tudi eno do dve pravi kavi dnevno, seveda brez sladkorja in smetane, sladite lahko z umetnimi sladili in dodate malo posnetega mleka.

Občasni prekršek ali manjše odstopanje od načel zdrave prehrane sicer ni priporočljivo, vendar ne naredi trajne škode. Neprestano kršenje pravil uravnotežene prehrane pa lahko hudo škoduje dobremu počutju in vašemu zdravju.

Po načelih zdrave prehrane ni priporočljivo uživanje čistega sladkorja. Še toliko bolj je uživanje sladkorja omejeno za bolnike s sladkorno boleznijo. Da pa ne bi bili prikrajšani za jedi sladkega okusa, si lahko jedi namesto s sladkorjem osladite s sladkornimi nadomestki ali z umetnimi sladili. Na trgu so naprodaj tudi številna komercialna živila, namenjena bolnikom s sladkorno boleznijo. V teh izdelkih je sladkor zamenjan s sladkornimi nadomestki ali z umetnimi sladili. Ta živila sicer lahko uživate, vendar le izjemoma v manjših količinah, kot del obroka in v okviru dietnih pravil.

S pravilno prehrano boste zmanjšali tudi previsoko in vzdrževali primerno telesno težo. Povišana telesna teža je samostojni dejavnik tveganja za nastanek srčno-žilnih zapletov. Pri hujšanju je potrebno zmanjšati energijski vnos, kar dosežete z uživanjem malo manjše količine hrane in z zamenjavo živil.

Vir: Navodila za zdravo prehrano pri sladkorni bolezni, Bolnišnica Golnik