ADDRESS


PHONE

Najboljši recepti za božične piškote

recepti za božične piškoteV času božiča iz mnogih kuhinj priplavajo čudoviti vonji po cimetu, ingverju in limoni. Prišel je namreč čas za peko božičnih sladic. Recepti za božične piškote so lahko zahtevni in potrebujemo nekaj več znanja, lahko pa so popolnoma preprosti  in enostavni. Peke preprostih božičnih piškotov se lahko lotimo z otroci, ki bodo z veseljem izrezovali pravljične oblike piškotov. Najpogosteje v adventnem času pripravljamo ingverjeve piškote, cimetove božične kekse in razne božične kruhke in pogače.

Danes bomo predstavili recept za božične limonine zvezdice. (1)

Recepti za božične piškote

Za pripravo preprostih božičnih piškotov ne potrebujemo veliko časa. Pri pripravi prazničnih sladic, pogosto uporabimo cimet, ingver, pa tudi posušeno sadje. Za enostavne božične kekse, pa potrebujemo samo osnovne sestavine. Za pripravo limoninih zvezdic potrebujemo poleg osnovnih sestavin za testo, samo še limonino lupinico in vaniljev sladkor.

Božične limonine zvezdice

Za pripravo 50 koščkov limoninih zvezdic, bomo potrebovali eno uro časa, za hlajenje eno uro in za peko 15 minut. To so preprosti piškoti, ki se zlahka posrečijo. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov pšenične moke
  • noževo konico pecilnega praška
  • 50 gramov sladkorja v prahu
  • naribana lupinica dveh limon
  • malo soli
  • 1 rumenjak in žlica mleka
  • 50 gramov debelo zrnatega sladkorja
  • 100 gramov masla

V večjo skledo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo sladkor v prahu, vaniljev sladkor, sol, jajce in naribano limonino lupinico. Dodamo še maslo, ki ga narežemo na koščke. Vse sestavine dobro premešamo in jih obdelamo s kavljema ročnega mešalnika. Na pomokani površini umesimo gladko testo, ki ga damo za eno uro počivat na hladno.

Pečico segrejemo na 180 stopinj C, testo pa tanko razvaljamo. Izrežemo različno velike zvezde in jih položimo na pekač, ki smo ga obložili s peko papirjem. Umešamo rumenjak in mleko, ter z mešanico premažemo božične zvezdice. Na koncu jih posujemo z debelo zrnatim sladkorjem in jih na sredini pečice pečemo približno osem do deset minut. Piškote lahko posujemo tudi s kokosovimi kosmiči, če želimo namesto sladkorja uporabiti bolj zdrave sestavine.

Ker je ena izmed najbolj uporabljanih zdravilnih rastlin, ki oddaja značilen, pravljični, Božični vonj, tudi ingver (npr. za Božični čaj), priporočamo, da si ogledate še kakšne so zdravilne lastnosti ingverja.

Božične zvezdice lahko uporabimo tudi kot okrasek za božično drevo: