ADDRESS


PHONE

Kakšne so zdravilne lastnosti ingverja?

zdravilne lastnosti ingverjaIngver prihaja iz jugovzhodne Azije, kjer je že tisočletja cenjen kot zelišče in zdravilna rastlina. Ingver ima pekoč in močno aromatičen okus, mlade korenike pa so sočne in bolj blagega okusa. V koreniki ingverja je od 1,5% do 3% eteričnega olja, kar je odvisno od tega, kje ingver zraste. Med hlapljivimi eteričnimi olji prevladujejo borneol, cineol, citral in felandren. Zdravilne lastnosti ingverja, določajo ravno te učinkovine, ki mu dajejo tudi značilen vonj in okus. Za pripravo zeliščnih pripravkov uporabljamo korenine, iz katerih pripravljamo ingverjev čaj, za razne omake, za masažna olja, pripravimo lahko ingverjev kis ali zdravilne kopeli.

Kakšne so zdravilne lastnosti ingverja?

Ingver uporabljamo za lajšanje mnogih zdravstvenih težav:

  • Ingverjev čaj povečuje apetit, pomaga pri napenjanju in pospešuje izločanje plinov.
  • Pomirja črevesne krče in težave z želodce. Pogosto ga uporabljamo tudi za premagovanje kronične utrujenosti.
  • Z raziskavami so dokazali, da pripravki iz ingverja, pomagajo izboljšati spomin. Deluje tudi kot blagi afrodiziak.
  • Preprečuje zgoščevanje krvi in posledično preprečuje nastanek trombonov. Deluje protivnetno in blagodejno vpliva na revmatični artritis.
  • Z rednim uživanjem ingverja, povečamo gibljivost sklepov in bolečine v sklepih. Deluje kot antioksidant in preprečuje škodljivo delovanje prostih radikalov.

Ingver pomaga tudi pri hujšanju!

  • Ingver topi maščobne obloge na trebuhu, zato ga lahko uporabljamo tudi pri shujševalnih dietah. Prav tako ugodno vpliva na delovanje jeter in pozitivno deluje na zmanjševanje holesterola v krvi.
  • Uspešno blaži migreno in vse vrste glavobolov ter krepi imunski sistem. Zmanjšuje krvne strdke in preprečuje slabokrvnost ter ima podobne lastnosti kot aspirin, le da ne povzroča želodčnih težav, pač pa jih blaži.
  • Ingverjeva korenika je že stoletja poznano zdravilo za vsa prehladna obolenja, za lajšanje nahoda in gripe, ter deluje kot naravni blažilec kašlja.
  • Ingverjev čaj blaži menstrualne krče in odpravlja alkoholnega mačka.

Ingverjev čaj proti migrenskim napadom

V liter vode narežemo 12 rezin ingverja in ga kuhamo na manjšem ognju približno 20 minut. Čaj nato precedimo in ga pijemo ob migrenskih napadih. Če nam okus ni preveč všeč, čaju dodamo malo medu ali pomarančni sok. Ko napad migrene mine, popijemo vsakih nekaj ur kozarec vode, v katerega zamešamo dve žlički ingverja v prahu. (1)