ADDRESS


PHONE

Kaj najpogosteje počnemo narobe pri lchf dieti?

napake pri lchf prehraniZa lchf dieto se odloča vse več posameznikov, najpogosteje želijo s to dieto shujšati. V želji po hitri izgubi kilogramov, se jim prikradejo mnoge napake pri lchf prehrani. Preden spremenimo način prehranjevanja, se poučimo kaj sploh je lchf, katera so osnovna načela lchf prehranjevanja in katera živila so dovoljena in katera prepovedana.

Osnovno načelo lchf, je zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov in povečanje uživanja maščob. Sliši se dovolj preprosto, vendar lahko imamo v praksi kar nekaj težav.

 

Katere so najpogostejše napake pri lchf prehrani?

 

Zakaj začetniki lchf pogosto uživajo preveč beljakovin?

Lchf dieta nas lahko na začetku močno preseneti, saj smo bili vzgojeni, da so maščobe škodljive. Ko iz prehrane izločimo večino ogljikovih hidratov, ki so bili do sedaj naša glavna hrana, pričnemo namesto njih uživati živila z več beljakovinami. Pri lchf receptih je prepovedan krompir, kruh in tudi mnoge stročnice. Prav tako ne smemo uživati predelane hrane, nekaterih žit in tudi sadje, ki ima veliko sladkorjev. Zaradi prepovedanih živil, se znajdemo v težavah, ker ne vemo, kako jih nadomestiti. Predvsem se moramo otresti strahu pred uživanjem maščob in se držati priporočenih smernih za uživanje beljakovin, ki je 0,8 gramov na kilogram telesne teže.

 

Pogosta začetniška napaka pri lchf – premalo maščob!

 

Začetniki lchf prehranjevanja pogosto ponavljajo osnovno napako in uživajo premalo maščob. Namen lchf, je med drugim tudi ta, da telo naučimo za energijo optimalno izkoriščati maščobe. Ko znižamo vnos ogljikovih hidratov, moramo telesu ponuditi drug vir energije. To pa so maščobe, ki pa imajo slab sloves zaradi škodljivosti holesterola. Zaradi tega začetniki pogosto zaužijejo premalo maščob, kar je najpogosteje posledica neznanja. Zato se pred lchf dieto dobro poučimo o vrednostih živil ki jih bomo uvrstili na lchf jedilnik. 

 

Koliko soli moramo dodajati živilom pri lchf?

Ko preidemo na lchf prehranjevanje, moramo vedeti, da nas čaka tudi nekaj neprijetnosti. Prehod na lchf lahko povzroči splošno slabo počutje, glavobole, krče v nogah in zaprtje. Za večino teh težav je krivo pomanjkanje določenih elektrolitov, posebej natrija. Uživanje ogljikovih hidratov spodbuja izločanje inzulina in v telesu zadržuje natrij. Ker pri lchf dieto močno zmanjšamo uživanje ogljikovih hidratov, pride tudi do močnega znižanj inzulina. Zaradi tega se pospeši izločanje natrija, ki ga moramo nadomeščati.