ADDRESS


PHONE

Dimenzije kuverte amerikanke

Dimenzije kuverte amerikanke so razmeroma standardne oziroma gre zgolj za nekaj milimetrsko odstopanje. To so najbolj pogosto uporabljene kuverte za poslovno komunikacijo, zato jih boste srečali v vseh poslovnih prostorih, pa nenazadnje tudi doma.

Dimenzije kuverte amerikanke ali pogosto imenovane zgolj »amerikanke«

Dimenzije amerikanke so približno 230 mm x 110 mm. Obstajajo takšne z ali brez okenca. V slednjem primeru obstajajo tudi različice z levim ali z desnim okencem. Prav tako lahko posežete po bodisi 80 bodisi 90 gramski kuverti. Kako je z zapiranjem tovrstne kuverte? Večine novejših kuvert ima samolepilnih rob, zato nehigiensko »slinjenje« odpade.

Darilne kuverte so lahko tudi v obliki amerikanke

Darilne kuverte seveda niso namenjene poslovni komunikaciji, pač pa, kot izhaja iz imena, jih podarimo skupaj z darilom. Navadno vanje »skrijemo« kakšen darilni bon, denar, vstopnico ali kaj podobnega. Zaradi tega je vseeno, če so darilne kuverte v obliki amerikanke, kajti pomemben je izgled – ki pa je ravno tako všečen, če uporabimo dimenzijo amerikanke. Paziti morate samo, da ni klasična bela kuverta. Torej takšna brezosebna, kot jo srečamo v pisarnah. Raje vzemite barvno ali pa jo izdelajte sami, saj ni težko.

Kuverte amerikanke imajo v tujini oznako DL

Pri nas so amerikanke poimenovane kot kuverte, ki smo jih včasih pošiljali v Ameriko. Te so imele po robovih rdeče – belo – moder vzorec in se je že na daleč videlo, da gre za mednarodni poštni promet. Postopoma se je poimenovanje preneslo na vse tovrstne ležeče kuverte. V tujini izraza amerikanka ne poznajo, jih pa imenujejo standardne DL kuverte. Te merijo okoli 110 mm x 220 mm. Včasih jim rečejo tudi pisemska ovojnica ali »letter envelope«, vanjo pa lepo sede A4 papir prepognjen na tretjine.(1)

Dimenzije kuverte amerikanke so torej bolj ali manj standardne, le poimenovanja so po državah različna. Nakup 1000 kuvert amerikank vas bo stal okoli 30 evrov z DDV.