ADDRESS


PHONE

Super recepti za lahke poletne juhe!

poletne juhePoletne juhe pripravljamo iz sezonske zelenjave, sadja in zelišč, z dodatkom jogurta ali sira. V poletnem času, še posebej teknejo juhe, ki imajo sredozemski priokus. Težko se upremo aromi svežega paradižnika, paprike, česna in bazilike. Sredozemska kuhinja je znana po zdravi prehrani, saj se uporabljajo pretežno sveže, lokalne in sezonske sestavine. Popolno kosilo mora vsebovati tudi juho, zato v poletni vročini pripravljamo lahko osvežujoče in lahko tudi hladne juhe. Uporabimo zelenjavo z vrta in si pripravimo zalogo jušne osnove, ki je temelj vsake okusne juhe.

Nekoč so gospodinje za pripravo dobre juhe, več ur počasi kuhale preprosto zelenjavo, ki so jih dodale kakšno kost ali košček piščančka. Za pripravo enostavne zelenjavne jušne osnove, uporabimo vso zelenjavo, ki trenutno raste na vrtu. Dodamo lahko tudi zelenjavo, ki smo jo imeli predolgo v hladilniku, saj bo jušni osnovi dodala okus in barvo! V današnjem času jušne osnove nadomeščajo razne kreme, praški in kocke. Vendar si vsaj občasno vzemimo čas in sami pripravimo jušno osnovo, ki bo našim juham dala popolni okus. 

Hladne poletne juhe – ledena jogurtova juha

Če želimo v še posebej vročem dnevu pričarati nepozabno kosilo, potem pripravimo ledeno jogurtovo juho. Čudovita kombinacija kumar, smetane in okusnega kisa! Za pripravo šest porcij, bomo potrebovali 6 minut in čas, ki je potreben za hlajenje. Ena porcija te čudovite juhe ima 414 kalorij in 4,9 grame maščob. 

Sestavine za ledeno jogurtovo juho:

  • 1 velika kumara
  • 250 ml lahke smetane
  • 200 gramov jogurta
  • 2 žlici naravnega jabolčnega kisa
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 2 žlici sveže, drobno nasekljane mete
  • 1 strt strok česna
  • sol, sveže zmlet poper
  • meta in rezine kumare za okras

Najprej kumaro olupimo in naribamo. Smetano, jogurt in obe vrsti kisa zmešamo in rahlo stepemo. Ko je mešanica gladka, ji dodamo naribano kumaro, meto, strt česen, sol in poper. Vse skupaj pokrijemo in za 3 ure postavimo v hladilnik. Pred serviranjem hladno juho dobro premešamo in po potrebi dosolimo. Okrasimo jo z rezino kumare in lističem mete, ter posujemo z zdrobljenim poprom. (1)