ADDRESS


PHONE

Kako prepoznamo pomanjkanje kolagena in kako ga nadomestimo?

kako prepoznamo pomanjkanje kolagena in kako ga nadomestimoLepa, zdrava in napeta koža, je odvisna od tvorbe kolagena v kožnih celicah. Kolagen je protein, ki je izredno pomemben pri vezavi vlage v koži. Kadar se tvorba kolagena v celicah zmanjša, se zmanjša tudi vezava vode v koži, ki postane suha in neelastična. Kako prepoznamo pomanjkanje kolagena in kako ga nadomestimo? Več o pomanjkanju kolagena in o tem kako ga nadomeščati, si preberite v naslednjem članku.

Naravno obnavljanje kolagena z dovolj počitka

Ponudniki pripravkov in produktov povezanih s kolagenom (npr. tisti, ki prodajajo kolagen v hrani, kolagen za sklepe ali tekoči kolagen), vam vedo povedati, da je ena izmed najpomembnejših metod za povrnitev naravnega kolagena za skelep, vezi in kite, pravzaprav zadostna količina počitka, ki si ga je, ob današnjem tempu življenja, smiselno vzeti tudi čez dan.

Počitek ni samo aktivnost, ki bi jo morali čimbolj kakovostno razumeti kot počitek ob spanju, temveč si moramo za kakovosten počitek priozadevati tudi tekom dneva. Za nekatere je že dovolj, da se odpočijejo po kosilu ali popoldan v dnevni sobi na svoji sedežni garnituri ali počivalniku (za vsega skupaj pol ure), drugi potrebujete bolj intenziven počitek čez dan, tudi do dve ure.

Počitek čez dan bistveno prispeva k več energije, lažji koncentraciji in osredotočenosti, lažje pa se tudi spočiti spopadamo z dnevnim stresom. Nekatere raziskave dokazujejo, da dnevni počitek tudi pomembno prispeva k izboljšanju naših motoričnih sposobnosti, izboljša vzdržljivost ter prispeva tudi k boljšemu spominu (1), seveda pa na kakovost dnevnega počitka močno vpliva tudi to kako počivamo.

če je počitek v dnevni sobi, na sedežni garnituri ali počivalniku, resnično lahko počitek “mimogrede”, moramo vedeti, da je dnevna soba hkrati tudi osrednji prostor ostalih družinskih članov, dogajanja, hrupa in podobno. Zato ni narobe, če si npr. počivalnik, ki ga imamo postavljenega v dnevni sobi, za dnevno počivanje, kljub vsemu prestavimo v svojo spalnico in, če že uživamo počivati na počivalniku, vseeno počivamo v okolju, ki ni tako hrupno kot vsakdanje okolje.

Počivalniki za dnevni počitek so odlični tudi zato, ker omogočajo (odvisno od modela) tudi izravnavo nog s pomočjo podnožnikov, nastavljanje nakonov in drugo. Takšni počivalniki pa so primerni tudi za hitre dnevne počitje na delovnih mestih.

Kako lahko sami vzpodbudimo tvorjenje kolagena?

Kozmetična industrija se že leta dolgo zaveda, kako pomemben je kolagen za našo kožo. To s pridom uporabljajo za izdelavo kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo kolagen.

Seveda je uporaba teh izdelkov dobrodošla sprememba za našo izčrpano kožo, a spomnimo se na znan izrek, da lepota prihaja od znotraj. To pomeni, da moramo tvorbo kolagena spodbuditi sami! To najlažje storimo z uživanjem kakovostne hrane in z dodajanjem prehranskih dopolnil.

Najbolj poznano prehransko dopolnilo za spodbujanje tvorbe kolagena, je mineral lepote MSM. Organsko žveplo, ki se nahaja v msm, je ključna sestavina za tvorbo kolagena. Msm v prahu uživamo skupaj z vitaminom C, saj se žveplo tako bolje absorbira in pospeši tvorbo kolagena in mladih, vitalnih celic.MSM prah vitamin C

Kakšen je pomen žvepla za naše zdravje?

Žveplo se nahaja v vsaki celici našega telesa! Potrebno je za tvorjenje keratina in kolagena, za izgradnjo in obnavljanje hrustanca med kostmi, za tvorbo inzulina in heparina. Žveplo je izredno pomembno za razgradnjo alkohola in za odvajanje strupov iz telesa.

Najbolj se pomanjkanje žvepla kaže kot suha koža, šibki lasje in nohti, lahko pa tudi kot artritis.
Pomanjkanje tega pomembnega minerala, lahko močno poveča dovzetnost za bakterijske okužbe, preprečuje odvajanje strupov iz telesa in upočasnjuje tvorbo kolagena.

Ko se tvorba kolagena zmanjša, se to najprej pozna na koži, ki postane suha in razpokana. Začnejo se pojavljati prve manjše gubice in večje gube.
Z uživanjem msm, se videz kože, že po nekaj tednih izboljša. (A) (B) 

Katero hrano uživati za vzpodbujanje tvorbe kolagena?

omega 3 kapsule
Za lepo kožo moramo uživati tudi maščobne kisline omega-3! KLIKNI SLIKO!

Za povečanje tvorbe kolagena v naših celicah je izredno pomembno, kakšno hrano uživamo.

Predvsem naš organizem potrebuje veliko kakovostnih beljakovin, ki naj bodo kombinacija živalskih in rastlinskih beljakovin.

Poleg beljakovin, moramo za tvorbo kolagena vnesti več vitamina C, ki ga je najbolje uživati skupaj z organskim žveplom MSM.

Naslednja izredno pomembna učinkovina so karotenoidne snovi, ki so predstopnja vitamina A.
To pomeni, da moramo uživati veliko svežega sadja in zelenjave, pozabiti pa ne smemo niti na esencialne maščobne kisline omega-3, ki jih dobimo največ v ribah, ribjih oljih in lanenih semenih. (C)

Uporabljene besede: Kako prepoznamo pomanjkanje kolagena in kako ga nadomestimo?