ADDRESS


PHONE

Dostop do televizijskega signala – možnosti in njihove značilnosti

Od začetkov, ko se je na tržišču pojavila, pa vse do danes, so bile ustvarjene številne možnosti za dostop do televizijskega signala. Televizija se v začetku seveda ni razvijala tako hitro, kot se razvija sedaj. S pojavom digitalizacije in interneta se je pričel vrtoglav razvoj. Tako imamo gledalci danes na voljo široko paleto možnosti za dostop do želenih televizijskih vsebin. Dostop do televizijskega signala je možen na več načinov, nekaj osnovnih možnosti pa je opisanih v nadaljevanju.

dostop do televizijskega signala
Za dostop do televizijskega signala je danes na voljo veliko različnih mpžnosti.
Analogna “prizemna” televizija

Ta vrsta televizije je na voljo od trenutka, ko se je pričelo oddajanje televizijskega signala. Signal se je večinoma prenašal preko kabla. To je bila prva oblika televizijskega prenosa, ki jo je pozneje nadomestila kabelska televizija. Analogna televizija kodira sliko in zvok ter ju prenaša preko analognega signala ali radijskih valov.

Digitalna satelitska televizija

Ta vrsta televizije prenaša televizijski signal preko satelitov. Za sprejem signala poskrbi satelitska antena, digitalni sprejemniki pa signal pretvori v sliko. V svetu digitalna satelitska televizija uporabnikom ponuja širok izbor kanalov in storitev. Na voljo pa je tudi na področjih, kjer ne obstaja nobena druga možnost dostopa. Torej, za sprejem satelitske televizije potrebujete sprejemnik in satelitsko anteno. Opremo pa je potrebno izbrati glede na lokacijo in signal, ki ga želite.

Dostop do televizijskega signala s priklopom na kabelsko televizijo

Kabelska televizija je sistem za distribucijo avdiovizualnih vsebin, radia ali drugih storitev. Potrošnikom je na voljo preko optičnih ali koaksialnih kablov. Omogoča distribucijo velikega števila kanalov preko istega kabla, sprejemnik pa nato na TV-ju ali radiju izbere želenega. Koaksialni kabli imajo možnost prenosa več kot sto televizijskih kanalov, tudi tistih s šibkim signalom. Pri prenosu signala na velikih razdaljah, je potrebna namestitev ojačevalnikov. Da bi se temu izognili, se vedno pogosteje uporabljajo optični kabli, ki so za prenos televizijskega signala veliko boljši. Kabelska televizija je plačljiva, je pa lahko analogna in digitalna.

Digitalna “prizemna” televizija

Digitalna “prizemna” televizija tehnologije, ki ponuja veliko več kanalov in boljšo kakovost signala. Ta vrsta televizije je veliko cenejša in boljša, kot na primer satelitska televizija. Količina podatkov, ki se lahko prenaša z digitalnim signalom, je odvisna od kakovosti in standarda samega kanala.

HDTV

HDTV ali televizija visoke ločljivosti je tip televizijskega prenosa v ločljivosti: Kakovost slike je pri HDTV veliko boljša, kot pri tradicionalnih formatih (NTSC, SECAM, PAL). HDTV se prenaša digitalno. HDTV signal se oddaja v ločljivosti 1080p ali 720p. Ta vrsta televizijskega prenosa nam prinaša veliko boljšo sliko v primerjavi s standardno televizijo. Vizualne informacije, ki jih prejmemo, so od 2 do 5 krat ostrejša. Razlika v kakovosti slike je očitna predvsem na televizorjih z večjim zaslonom.

Video na zahtevo (VOD)

VOD sistem omogoča uporabnikom, da zahtevane video ali avdio vsebine gledajo ali poslušajo, kadar želijo in ne ob točno določenem času. Uporabnik lahko gleda vsebine v realnem času, lahko pa jih prenese v računalnik, posname z digitalnim video snemalnikom in si jih ogleda kasneje. Uporabniki VOD imajo tudi možnost, da zaustavijo vsebino, jo previje nazaj ali naprej.

WEB TV

Kot že ime pove, gre za televizijo, ki oddaja signal preko internetnega omrežja. Uporabniki lahko gledajo tako standardne kanale, kakor tudi tiste, ki so izdelani posebej za internet. Dobra stvar je internetne televizije je tudi, da jo lahko uporabnik spremlja preko katere koli naprave, ki se lahko poveže z omrežjem.

IP dostop do televizijskega signala

IPTV je televizija, ki deluje s tehnologijo internetnega protokola. IPTV je revolucionarno distribucijsko omrežje televizijskega signala, pri kateri so odpravljene številne težave, ki so prej obstajale v drugih televizijskih sistemih. Televizijski signal se od ponudnika do uporabnika prenese v obliki digitalnih podatkov preko interneta. Da jih uporabniki lahko predvajajo, morajo imeti dostop do internetne povezave visoke hitrosti in IPTV sprejemnik, ki se poveže s televizorjem. IPTV je zelo podobna kabelski televiziji. Prednost IPTV pa je, da uporablja tudi veliko naprednih in interaktivnih funkcij, ki jih ponuja internet. Signal IPTV je vedno digitalen.

Mobilna TV

Mobilna TV je zelo podobna internetni televiziji, vendar je ta vrsta televizije še v fazi razvoj. Gre za vrsto televizije, namenjeno gledanju izključno na mobilnih in manjših prenosnih napravah.