ADDRESS


PHONE

Užitne rastline iz narave so okusne in zdrave

Če se odpravljate na sprehod v naravo, ne pozabite s seboj vzeti vrečke, da boste vanjo lahko nabrali užitne rastline iz narave. Če želite te rastline uporabiti v svoji kuhinji ali jih posušiti in nato iz njih pripraviti čaj, jih morate dodobra poznati. Če pri kateri izmed rastlin dvomite, da je prava, je raje ne uporabljajte, saj so nekatere zamenjave usodne.

Užitne rastline iz narave

Pestra izbira naj vas vzpodbudi, da boste še bolje spoznali užitne rastline iz narave

Če ste pri nabiranju rastlin začetnik, potem se zadovoljite s svojo prvo in le eno rastlino. Izberite tisto, ki jo poznavalci na internetu ali v zeliščarskih knjigah označujejo kot lahko prepoznavno. Nato nadaljujete z novimi rastlinami. Spomladi so to česnovka, ne bojte se čemaža, pa mlada regačica, ali pa opojno dišeči španski bezeg. Jeseni so to koreninice čemaža, pa stari znanci zapleveljenega vrta, boreč in tolščak. Mnogo je tudi zdravilnih rastlin, ki jih lahko uporabite na svojem krožniku. Pozorni bodite na vijolice, vedno ognjeni ognjič, pa vrtnice, potonike… Uporabljajte listek za listkom, da bo vaša hrana imela pravi okras in okus, ki ga ne more nadomestiti nobena umetna aroma.

Slovenske knjige o zeliščih so čudovita izkušnja in neprecenljivo popotovanje

Do česa? Do koga? Do kaj? Na ta vprašanja si morate odgovoriti sami. V Sloveniji imamo in smo imeli veliko zeliščarjev in vsi po vrsti so svoj poklic ljubili in se vanj zaljubili do te mere, da so ga želeli deliti tudi z vsemi nami. Želeli so nam pokazati, da se v zdravilnih rastlinah skriva nekaj tako pomembnega, da mnogim lahko reši zdravje, predvsem pa večini izboljša vsakdan. Poskusite tudi sami v roke vzeti zeliščarsko knjigo in v njej poiščite svoje najljubše rastline. Morda vas bo nagovorila barva rastlin, morda njihovo delovanje, v vsakem primeru poskusite rastlino poiskati tudi v naravi in se ravnati po navodilih zeliščarja (1).

Predvsem je pomembno, da upoštevate čas uporabe zdravilne rastlin in način priprave. Ob načina priprave je namreč odvisno, kako bo rastlina delovala na vaše telo. Tako na primer rožmarin v obliko poparka deluje pomirjevalno, v obliki prevretka pa poživilno. Kako majhna razlika, pa tako nasprotno delovanje.

Zanimalo vas bo tudi: Velika kopriva