ADDRESS


PHONE

Špinača in njen pomen v prehrani

Oznake:
Špinača
Špinača na vrtu

Špinača se priporoča tudi kot dietna prehrana. Vsebuje zelo veliko kalija, kalcija, magnezija, ki ga ima samo peteršilj več med vsemi vrtninami, nadalje klora, natrija, fosforja in žvepla. V špinači je tudi vitamin C, karoten, vitamin E in K ter vitamini iz skupine B. Temno zelene sorte vsebujejo veliko klorofila, nekoliko ostarele rastline imajo več celuloze. Vsebuje tudi oksalno kislino.

Špinača pa vsebuje tako kot rdeča pesa in blitva, tudi škodljive nitrate. V listnih pecljih je v primerjavi z listno ploskvijo bistveno več nitratov, zato pobirajo špinačo brez listnih pecljev. Blanširanje pred zamrzovanjem pomaga izločiti od 40 do 70% vseh nitratov. Če skuhamo preveč špinače, moramo preostanek zavreči, ker ni priporočljivo jesti pogrete špinače, niti jo shranjevati v hladilniku.

Zato dojenčkom, mlajšim od štirih mesecev in slabotnim otrokom do treh let ne smemo dajati špinače, ker lahko pride do zastrupitve, saj se v rdečih krvnih telescih namesto kisika veže nitrit.

Špinačo vedno pripravljamo z mlekom, da se škodljiva oksalna kislina veže s kalcijem iz mleka v kalcijev oksalat, ki se izloči iz organizma. Če špinačo jemo surovo v zelo velikih količinah, se oksalna kislina v ledvicah nalaga v obliki kamnov oksalatov, ki povzročajo ledvične napade in jih moramo odstraniti.

Špinačo pa zelo priporočamo slabokrvnim ljudem, otrokom od treh let starosti dalje, nosečnicam, starejšim ljudem, ki imajo zdrave ledvice in nimajo revmatizma. Zaradi vsebnosti večje količine kalija pospešuje izločanje vode iz telesa, znižuje krvni tlak, dobro deluje na srce in ledvice.

Olajša pa tudi iztrebljanje, ker vsebuje razmeroma veliko vlaknine. Pri slabokrvnosti in izčrpanosti  je dobro piti špinačni sok, ki mu dodamo mleko. Uporabljamo jo lahko za obloge pri manjših površinskih ranah, luščenju kože, aknah in pri opeklinah.

Še enkrat naj navedemo, da špinačo ne priporočajo ljudem, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom, so oboleli na jetrih ali jih muči revma, protin, artritis, imajo vneta prebavila.

(delno povzeto iz članka dr. Mihaele Černe, univ. dipl. inž. Agr. –Naša žena, 1998, št.10)