ADDRESS


PHONE

Pomarančna pita z zelenim čajem

Zeleni čaj je vse bolj priljubljena osvežujoča pijača, ki ji lahko pripišemo kar nekaj zdravilnih lastnosti. Glavne učinkovine v zelenem čaju so bioflavonoidi, katehini in teofilin. Zeleni čaj uspešno znižuje krvni tlak, krepi imunski sistem, pomaga pri raznih alergijah, blaži simptome astme, varuje pred nastankom ledvičnih kamnov, preprečuje nastanek krvnih strdkov in tako telo varuje pred srčno žilnimi boleznimi.

pomarancna-pita-zeleni-cajKer je zeleni čaj rahlo trpkega okusa, ga lahko jemljemo tudi v obliki kapsul, z njimi lahko tudi uspešno hujšamo, saj povečujejo porabo kalorij. Manj poznana pa je uporaba zelenega čaja v kulinariki. A zaradi intenzivne zelene barve in posebnega okusa, lahko zeleni čaj uporabimo za pripravo čudovitih jedi, posebej sladic.

Pomarančna pita z zelenim čajem

Pomarančno pito s kančkom zelenega čaja lahko pripravite brez peke, zraven ponudite ledeni čaj z okusom limone!

Za pripravo potrebujete naslednje sestavine:

Za testo:

  • 70 gramov polnozrnatih piškotov
  • 30 gramov masla in čajna žlička kakava

Za nadev:

  • 0,1 dcl vode in 1 list želatine
  • 2 čajni žlički zelenega čaja
  • 50 gramov sira maskarpone
  • 70 gramov stepene sladke smetane
  • 50 gramov mlečnega namaza s smetano
  • 30 gramov sladkorja v prahu

Dodatki:

  • 50 ml stepene sladke smetane
  • nastrgana lupinica limone, limete in pomaranče

Priprava testa:

Piškote zmeljemo in stopimo maslo, ter oboje zmešamo s kakavom, da nastane homogena zmes. S prsti jo razporedimo po dnu in obodu pekača in za 15 minut postavimo v hladilnik.

V vrelo vodo damo zeleni čaj in pustimo stati natanko tri minute. Odcedimo in počakamo, da se čaj shladi.

Priprava nadeva:

V posodici dobro zmešamo maskarpone, stepeno sladko smetano, namaz s smetano in sladkor v prahu. Dodamo še ohlajeni zeleni čaj in želatino, ki smo jo prej za 3 minute namočili v hladno vodo, potem pa v ponvi stopili na najnižji temperaturi.

Pekač vzamemo iz hladilnika in na podlago razporedimo nadev in zopet postavimo v hladilnik za eno uro, lahko pa pito pustimo tudi čez noč.

Postrežemo s stepeno sladko smetano in nastrgano lupinico limone, limete in pomaranče.

Viri:

Odprta kuhinja; Recepti
Pierre Jean Cousin, Hrana za zdravje