ADDRESS


PHONE

Ognjič kot nadomestilo za žafran

Tukaj je napisano nekaj beseda za ognjič kot nadomestilo za žafran.

Vrtni ognjič (1) je enoletna rastlina, ki zraste visoko do 60 cm, ima razvejano, dlakavo in oglato steblo, na katerem so nameščeni dolgi, podolgovati listi. Cevasti cvetovi ognjiča so dvospolni in navadno bolj temne do oranžno rumene barve. Ravno zaradi te žive barve, cvetove ognjiča uporabljamo kot nadomestek za zelo drag žafran (2).

Namesto žafrana jih dodajamo solatam, omletam, siru in maslu. Vsekakor dodajanje ognjičevih listov namesto žafrana ni tako zelo napačno, saj so sestavine v ognjiču zdravilne in jih v tradicionalni medicini že dolgo uporabljajo za mnoge zdravstvene težave.

Ognjič kot nadomestilo za žafran

Cvetovi ognjiča

Cvetovi ognjiča vsebujejo flavonoide, karotene in ksantofil, eterična olja, polisaharide, triterpenske spojine, saponine, kot so saponozidi A, D1, D2 in F. Za močno barvo ognjičevih cvetov je odgovorno barvilo karotenoidni calendulin.

Ognjičevi cvetovi so resnično mnogostransko uporabni, saj lahko zaradi vse zdravilnih učinkovin ki jih vsebuje, iz njih izdelujemo ognjičevo kremo, ki zaradi vsebnosti flavonoidov deluje protivnetno, triterpenoidi v ognjičevih cvetovih sproščajo krče, uničujejo bakterije, viruse in glivice. Saponinski glikozidi zavirajo nastajanje rakastih obolenj in zavirajo nastanek lipidov v krvi. Ognjičevo eterično olje, pridobljeno iz cvetov ognjiča, na koži spodbuja rast novih in zdravih celic.

Uporaba ognjičevih cvetov v kulinariki

Ognjičevi cvetovi so s svojo živahno obarvanostjo dobrodošli tudi v naši kuhinji. Kot smo že omenili, lahko ognjičeve cvetove uporabimo namesto žafrana, saj bo jedi prav tako lepo obarval kot žafran.

Zaradi izredno lepih cvetov, lahko ognjič uporabimo tudi za dekoracijo jedi. Nič hudega, če bo kakšen gost to dekoracijo pojedel, v ognjiču prav gotovo ni nič škodljivega.

Kadar v poletnih mesecih pripravljate domače zdravilne napitke ali smoothije, v njih  prav gotovo ne smejo manjkati mladi ognjičevi listi.

Iz ognjičevih cvetov lahko naredimo tudi ognjičevo maslo, ki ga lahko poljubno dodajate k različnim jedem kot začimbo, ki bo jedem dala zanimiv okus in seveda značilno oranžno barvo (3).

Recept za ognjičevo maslo

Penasto vmešajte 120 gramov masla, dve žlici svežih ognjičevih cvetov, malo cimeta in limoninega soka za okus in maslo je pripravljeno za uporabo.

Recept za ognjičev sok

Ognjičev sok si lahko pripravite iz svežih ali posušenih ognjičevih cvetov. Pest cvetov in pest mladih svežih listov ognjiča dobro operite in jih zmiksajte v blenderju. Razredčite ga s korenčkovim ali jabolčnim sokom. O vplivu različnih sadij na zdravje, smo pisali na povezavi.