ADDRESS


PHONE

Kruh naš vsakdanji

V človekovi prehrani je imel kruh skozi zgodovino veliko in simbolično vlogo. Velja za temeljno živilo naše prehrane, tako kot voda, vendar se mu veliko ljudi odreka zaradi prepričanja, da je nezdrav in da redi.

Res je, da bel kruh redi, saj ima visok glikemični indeks. Zaradi visokega glikemičnega indeksa se nivo sladkorja hitro dvigne, hitro pade in kmalu smo spet brez energije in lačni. Kruh, ki je pečen iz polnovredne moke pa ima nižji glikemični indeks, zato nas nasiti. Vsebuje tudi prehransko vlaknino, ki blagodejno vpliva na našo prebavo. Ne bojte se kruha, namesto belega si pa le privoščite katerega od spodaj naštetih.
  • Polnozrnati kruh iz pšenične moke je bogat z vitaminom E in minerali. Prehranska vlaknina, katero vsebuje, izboljšuje prebavo, znižuje holesterol in vam pomaga pri težavah z mehurjem.
  • Koruzni kruh vsebuje 18 % več beljakovin kot pšenični kruh in veliko antioksidantov, zaradi katerih dobro vpliva na vaš vid. Bogat je z vitaminom E in magnezijem.
  • Ovseni kruh je bogat s topnimi vlakninami in rudninami. Ker vsebuje topne vlaknine, gladko preide skozi prebavila. Razstruplja naše telo, saj zaradi nenasičenih maščobnih kislin iz ovsenih zrn veže odpadne snovi in jih odnaša iz organizma. Znižuje tudi holesterol in krvni sladkor.
  • Zelo cenjen je tudi ajdov kruh. Vsebuje esencialne aminokisline, magnezij in je bogat z vitamini skupine B. Vsebuje flavonoide, zlasti kvercetin in rutin, ki ščitita ožilje in znižujeta holesterol. Ker je ajda alkalno živilo, je primerna za alkaliziranje telesa.
  • Kisli kruh je iz kislega testa. V vinorodnih krajih so v preteklosti kvasovke iz vinskih droži primešali krušnem testu. Kisli kruh je nizek in čvrst, z manjšimi luknjicami. Če ga boste uživali, vam bo hvaležen predvsem vaš prebavni trakt, saj vpliva na razvoj mlečnokislinskih bakterij v debelem črevesu.
Kruh je mogoče oplemenititi, da dobi še večjo biološko vrednost. Vanj lahko vmešate orehe, lešnike, rozine, začimbe, zelenjavo, semena in še marsikaj in tako je kruh lahko zdrav obrok, ki vas nasiti in ne redi!

Vključite tudi kruh na svoj jedilnik!

Vašo prehrano vam lahko pomagamo načrtovati tudi mi in pri tem posrkbimo, da boste zaužili vsakega živila ravno dovolj in v pravšnji meri glede na vaše potrebe. Vaš jedilnik bo sestavila strokovnjakinja za prehrano, Andreja Širca Čampa, ogledate pa si lahko tudibrezplačen primer enodnevnega jedilnika po vaši meri.