ADDRESS


PHONE

Kateri tečaj angleščine je pravi zame?

Tečaj angleščine je najučinkovitejše orodje za učenje angleščine na daljavo ali od doma- je orodje, ki  nam omogoča vpogled v tuji svet, brez tega da bi nujno morali zapustiti svoj dom in odpotovati kilometre stran ali celo preživeti nekaj mesec v tujini – kar je sicer odlična izbira in pospeši učenje tujega jezika, a da bi se ga res učinkoviti naučili, ga morate redno vaditi, kar pa vam, ko pridete domov morebiti ne bo uspelo vedno ali redno.

V slednjem primeru pride prav, prav tečaj angleščine, ki če je odlično strukturiran, kar pomeni, da ima učni načrt, odlično razmerje teorije in prakse (razlage in govora), omogoča lahko učinkovito učenje angleščine  in seveda tudi pozneje razvoj vseh veščin – kar pomeni tudi govora.

A kako prepoznati pravi tečaj angleščine, ki vam bo dal zadostno mero znanja in veščin, da se lahko samostojno učite jezika, tudi ko več niste del učnega procesa.

V tem članku vam bom na kratko predstavila napake, ki jih delamo vsi, ki smo kadarkoli začeli z iskanjem tečaja angleščine ali kateregakoli drugega tečaja, kako le-tega najti, na koncu pa vam še predstavila top tri tečaje angleščine po svoji izbiri.

Napaki, ki ju prepogosto delamo pri izbiri tečaja angleščine

Pogosto pri svojih učencih opažam, da preden so se naše poti prekrižale, so poizkusili že veliko metod, predelali morebiti vsak tečaj angleščine, ki so ga našli, morebiti celo zamenjali veliko učiteljev  in na koncu obupali nad svojim znanjem angleščine oziroma so se predali.

“Angleščina ni zame.”

“Enostavno nisem talent.”

Ali celo …

“Itak sem že prestar za učenje angleščine.”

So besede, ki jih takrat pogosto slišim, ko pridejo k meni.

A jih že na začetku prijazno opomnim, da temu ni tako in da je v bistvu to, kar so počeli nek običajen proces nekoga, ki dela “napake” pri izbiri tečaja angleščine.

Za kaj gre?

Gre za to, da se velikokrat zgodi, da se začnemo angleščino učiti po nekem vzgibu, recimo zato, ker smo si tako obljubili za novo leto ali morebiti zato, ker smo v službi dobili dodatno delo, ki zahteva angleščino in smo si do sedaj morebiti pomagali z Google prevajalniku, a vemo, da na dolgi rok le-tega ne bi mogli in se v tistem afektu, ko nam le-ta prevajalnik spet zataji, odločimo poiskati mentorja oziroma učitelja angleščine ali pobrskati za tečajem angleščine.

Kar pa ni tako enostavno, kot se na prvo učko zdi …

Ker je angleščina še vedno najpogostejši tuji jezik, ki se ga na leto nauči milijone ljudi po svetu, je tudi ponudba tečajev angleščine v izrednem porastu, zato je iskanje pravega tečaja angleščine, podobno kot iskanju prave diete, ko želimo shujšati – le v zadnjem desetletju se je namreč različnih diet ali jezikovnih tečajev kar podeseterilo.

In če se vrnemo nazaj k iskanju vašega tečaja angleščine – ker je vaša motivacija ali vzgib morebiti trenuten in ne toliko premišljen, se utegne zgoditi, da v tisti čustveni ihti ali morebiti pomanjkanju časa ali obojega, izberete tečaj, ki vam je prvi na dosegu roke – brez da bi se morebiti poglobili v sam opis tečaja ali povprašali za metodo, morebiti celo zahtevali neko uvodno srečanje z mentorjem.

Še toliko pogosteje to napako naredimo, če gre za skupinski tečaj, saj se ti na drugo učko zdijo ugodnejši in se zato ne poglobimo toliko v sam opis tečaja.

Druga najpogostejša napaka, ki jo delamo še preden zavihamo rokave in se podamo na angleško pustolovščino, pa je nedvomno naše prepričanje oziroma odnos, s katerim začnemo učno pot.

Dokazano je, da odnos, ki ga vzpostavimo z jezikom, ki se ga učimo izrednega pomena, če ne celo najpomembnejši pri učinkovitem usvajanju le-tega.

Pogosto se za učenje angleščine odločimo v čustveni ihti. Bolje je, da učenje angleščine začnemo premišljeno.

 

Obenem se pri tem pojavi oziroma je zelo pomembno tudi zaupanje, ki ga gojimo ali ne gojimo do svojega mentorja in učitelja.

Seveda oboje, tako zaupanje kot nek odnos do neznanega jezika, ni tako enostavno vzpostaviti oziroma nam je včasih prav zaradi preteklih slabih izkušenj le-to do neke mere celo onemogočeno.

Slednje pa ve odločilno vplivati na našo izbiro ustreznega tečaja – namreč naša »zmedenost« se pogosto kaže v tem, da komaj se vpišemo v prvi tečaj, preživimo dve tri ure z mentorjem, že iščemo drugi tečaj, vmes pa prvega že počasi izpuščamo, ne sledimo učnemu načrtu in smo nasploh nezainteresirani za tečaj.

Pri tem se je dobro vprašati ali je morebiti izbira tečaja neustrezna ali pa gre za to, da se nam to ponavlja pogosto in vedno znova – v slednjem primeru pomeni, da moramo sami pri sebi vzpostavi sistem oziroma zaupanje – se odločiti za eno pot, en tečaj in biti pripravljeni poizkusiti en tečaj naenkrat.

Pri tem pa določiti tudi časovni okvir.

V kolikor nam tečaj ne bo simpatičen po treh mesecih ga zamenjamo z novim.

Pri tem vam lahko pomaga tudi komunikacija z mentorjem oziroma učiteljem. Zaupajte mu svoje strahove in želje – prepričana sem, da vam bo pravi mentor z veseljem priskočil na pomoč in vam pomagal rešiti vse ovire, ki jih imate.

V kolikor tega učinka ne bo, je edino prav, da tečaj angleščine zamenjate.

Katja, kako torej najti ustrezen tečaj angleščine?

Velikokrat me moji učenci vprašajo prav to – kateri tečaj angleščine izbrati, ko skupaj z njimi izbiramo in vestno tiščimo glavice skupaj, da najdemo ta pravi tečaj za njih.

Po meri. Na znanje. Na občutek.

Učencem, ki pridejo k meni, pomagam izbrati učinkovit in ustrezen tečaj, ki je lahko skupinski ali individualni tečaj, ki pomeni tečaj ena na ena.

Sicer pa vsem toplo priporočam, da iščete tečaj angleščine takrat, ko ste mirni in ste o angleščini že premišljevali dlje časa, kar pomeni, da si ogledate profile na FB ali IG ali pobrskajte po spletu, berite in pridobivajte informacije …

Pri usvajanju angleščine namreč ni toliko pomembno, da dosežete dejanski cilj (in, ne tu ne govorim o tem, da si ne postavljajte zahtevnih cilje – postavite si jih, kar konkretno), ampak gre za rast in pretvorbo svojih veščin in zato je izrednega pomena, s kom oziroma s katerim mentorjem preživite ta čas – izberite tistega mentorja, ki vam je všeč, do katerega čutite povezavo oziroma poslušajte svojo intuicijo pri izbiri tečaja angleščine. In komunicirajte – iskreno – gre za vas in vašo angleščino 😊.

Obenem pa prav tako priporočam, da ko se na tečaj angleščine podate, se podajte z vsem srcem in zaupajte.

Oddelajte le en tečaj naenkrat in poskušajte vztrajati do konca. V kolikor boste skakali iz tečaja na tečaj ne boste morebiti nikoli našli tečaja, ki bi vam bil »pisan na kožo«.

 

Izberite si le en tečaj naenkrat in mu sledite.

To sta tečaja angleščine, ki ju priporočam …

Še vedno pa vam nisem zaupala, konkretno, kateri tečaj angleščine se splača morebiti izbrati in katerega se je morebiti pametno ogniti.

Rekla bom, da je vse odvisno od vaših, želj in navad ali celo vašega pogleda na učenje.

Učenci oz. ljudje smo izredno različni, ko pride do usvajanja veščine tujega jezika.

A brez skrbi …

Tečaj angleščine si še vedno lahko izberete in se angleščine naučite – ne glede na vaše pretekle izkušnje ali vaša prepričanja o njej.

Poglejte …

Medtem, ko enim ustreza skupina in pogovori ter izmenjava mnenj, drugim spet bolj ustreza intimen prostor, učenja ena na ena.

Vsak izmed njih ima nedvomno prednosti.

Skupinski tečaji angleškega jezika so odlični zato, če se želite naučiti konverzacije ali nadgraditi svoje znanje angleščine – namreč angleščino se ne učite le od mentorja ampak slišite tudi druge – se z njimi pogovarjate in brusite jeziček – kar pomeni, da brusite tudi svojo samozavest pri govoru.

Individualni tečaji pa so odlični za vas, če se želite jezika naučiti temeljiteje – kar pomeni “prečistiti” določene manjkote na področju, slovnice, govora in se hkrati morebiti tudi rešiti kakšnih strahov ali zadreg pred govorom v angleščini.

Tečaj angleščine ena na ena namreč – individualni tečaj je namreč ne le tečaj angleščine ampak je tudi coaching – jezikovni coaching ali coaching za vašo jezikovno samozavest.

Izbira tečaja je odvisna od vaših želj in potreb.

Za konec pa bi vas želela (še enkrat) spomniti, da …

Pri izbiri ustreznega tečaja angleščine bodite pozorni na sam opis tečaja in seveda tudi na to, kakšen se vam zdi učitelj oziroma mentorvzemite si čas in razmislite, kaj si želite in kaj pričakujete od tečaja.

Prepričana sem, da vam bo uspelo najti pravi tečaj angleščine in usvojiti ta praktičen in lep tuji jezik.

 

Katja, ponosna mentorica angleškega jezika pri Angleščina s Katjo

 

P.S. Če ste to že vedeli, sem zelo vesela in ponosna na vas – le tako naprej in veliko uspeha pri učenju angleščine, upam, da sem vam z mojim člankom vseeno podala nekaj zanimivih informacij. Če pa bi želeli še več informacij o tečajih jezika ali bi želeli še kakšno dodatno informacijo pa si lahko o meni in mojih tečajih angleščine preberete tukaj.