ADDRESS


PHONE

Kako škodljiv je smog za oči?

Onesnaževanje okolja je tema, ki se tiče nas vseh. Že dolgo to ni več nekaj, o čemer slišimo samo po televiziji, ampak je zaradi industrializacije postalo težava, ki se tiče nas vseh in nas doleti, takoj ko prestopimo prag svojega doma. Smog ni prisoten samo v mestih, pač pa v veliki meri zaradi domačih kurišč tudi na podeželju. Ste se že kdaj vprašali, kako smog vpliva na naše oči? Berite dalje za informacije, kako oči zavarovati pred nevarnim smogom.

smog v mestu in zaščita z obrazno masko

Ko onesnažen zrak oz. smog pokaže zobe

Večkrat lahko v novicah zasledimo poročila o ogromnih oblakih smoga, ki več dni prekrivajo svetovne metropole, kot sta Delhi in Peking. A tudi v Sloveniji je slab zrak in smog pozimi v mestih in tudi na podeželju postal že stalnica. Onesnaženo okolje, ki se ga tako bojimo, je tako potrkalo tudi na naša vrata. Onesnažen zrak škoduje našemu celemu telesu, tudi očem.

Kako oči pred smogom ščiti roženica

Koža je največji človeški organ. Ščiti nas pred škodljivimi vplivi iz okolja, kot sta UV-sevanje in strupeni plini. Roženica je pravzaprav koža, ki ščiti naše oči, a je precej tanjša in bolj občutljiva kot koža na drugim mestih obraza. Iz tega razloga negativni vplivi iz okolja očem še bolj škodujejo. Jasno je, da je čist in svež zrak nekaj, kar naše oči potrebujejo redno in če želimo zdrave oči, moramo biti o njih čim bolj informirani. Za čim več informacij o očeh in očesnih boleznih vas vabimo, da obiščete portal na temo oko na povezavi.

Tako smog vpliva na oči

Pred leti so bile suhe oči težava, ki je pestila predvsem starejšo populacijo. Gre za neprijeten občutek v očeh, ki ga marsikdo opiše kot pekoče oči, srbenje, draženje v očeh ali občutek tujka. Tudi prekomerno solzenje je lahko znak suhih oči, prav tako občutljivost na svetlobo. Za še podrobnejši opis simptomov obiščite www.mojeoko.si.

Danes ima bolezen suhih oči vse več mladih ljudi. Poleg pordelih, pekočih in solznih oči je naraščajoče število ljudi, ki jih mučijo suhe oči, jasen in zaskrbljujoč znak, da onesnažen zrak oz. smog očem zelo škoduje. Suhe oči se lahko pojavijo, ko majhni delci ali škodljivi plini pridejo v stik z zunanjo plastjo očesa in tako škodujejo solznemu filmu. V področjih, kjer je onesnaženja manj, je tudi pojav suhih oči bistveno redkejši.

Kako lahko zaščitite oči pred smogom?

Ukrepi, ki jih izvaja politika proti onesnaževanju okolja, so vsekakor smiselni. Pomembno je tudi delo, ki ga organizacije in posamezniki izvajajo na področju osveščanja prebivalstva. Konec koncev smo prav ljudje z vse večjo potrošnjo precej odgovorni za vse večje težave z onesnaženim zrakom oz. smogom.

Omejitve in ideje, ki jih implementira politika, rabijo svoj čas, da začnejo delovati in da vsi skupaj začutimo, da so prinesle spremembo na boljše pri kakovosti zraka. Obstaja pa nekaj trikov, kako se lahko aktivno zaščitite pred negativnimi vplivi, ki spremljajo smog.

Uporabljajte kapljice za oči oz. umetne solze

Smog lahko povzroči neprijeten občutek v očeh. Kadarkoli v očeh začutite zbadanje ali pekoč občutek, lahko v oči vkapljate kapljico umetnih solz in tako oči razbremenite. Na povezavi lahko preverite, kakšne so sestavine kapljic, ki jih priporočamo, in kako koristijo vašim očem. Kakršne koli kapljice boste izbrali, bodite posebej pozorni, da so kapljice brez konzervansov in da vsebujejo čim bolj naravne sestavine. Konzervansi lahko oči še dodatno dražijo, česar si pri že razdraženih očeh zaradi smoga res ne želite.

kapljice za oči pomagajo proti učinkom smoga na oči
Nosite sončna očala in obrazno masko

Sončnih očal se ne splača nositi samo kot zaščito pred UV žarki ob sončnem vremenu, pomagajo lahko tudi pri močno onesnaženem zraku. Obrazne maske so postale naš vsakdan zaradi epidemije covida-19, zato ne boste videti prav nič čudno, če boste masko nosili ob prometnih ulicah in tako se tako nekoliko zaščitili pred smogom.

Pomembno je uživati čim več tekočine, najbolje vode

Zadostna količina tekočine je za telo, in še prav posebej za oči, eden od temeljev zdravja. Če telesu manjka tekočine, solzne žleze izločijo tudi manj solz, ki so naravna in protibakterijska zaščita oči. Če je kakovost solz slaba, lahko pride do draženja, v najslabšem primeru pa celo do infekcij, ki lahko oko trajno poškodujejo.

Prenehajte kaditi

Škodljivost cigaretnega dima je splošno znana. Škoduje ne samo pljučem, ampak tudi očem, ki jih lahko razdraži in povzroči, da postanejo suhe. Pozivamo vas, da takoj prenehate kaditi, izogibajte pa se tudi pasivnemu kajenju, ki je za oči enako škodljivo, kot če bi pravzaprav kadili vi.

Uporabljajte čistilnike zraka

Zračni filtri in čistilniki zraka so že pred leti postali pogost pripomoček v domovih ozaveščenih ljudi, ki želijo v svojem bivališču dihati kakovosten zrak. Vsekakor v domovih niso nekaj samoumevnega, a treba se je zavedati, da lahko kakovostna naprava zrak izjemno dobro očisti in prispeva k boljšemu počutju in bolj zdravim očem celotne družine. Zrak očisti alergenov in drobnih delcev, ki so v ozračju zaradi smoga oz. onesnaženega zraka. Če doma ali v pisarni uporabljamo čistilnik zraka, zmanjšamo izpostavljenost smogu in zavarujemo kožo, oči in pljuča.

čistilnik zraka proti smogu in mlada ženska, ki gleda skozi okno

Ob visoki onesnaženosti se zadržujte v notranjosti

Za voljo zdravja oči, pa tudi celotnega organizma, se v času, ko je obremenjenost ozračja s smogom najhujša, raje zadržujte v varnem zavetju svojih domov. Količino škodljivih delcev v ozračju in druge podatke glede kakovosti zraka lahko preverite na ustreznih spletnih straneh.

Polagamo vam na srce: varujte okolje in osveščajte ljudi okoli sebe o pomenu čistega zraka. Hvaležne vam bodo tudi oči!