ADDRESS


PHONE

Kako ceneje in učinkovito ogrevati vaš dom?

Ogrevanje doma je ena izmed osnovnih potreb, ki pa je povezana tudi s stroški. Ogrevanje namreč predstavlja enega največjih stroškov v zimskem času in velik finančni zalogaj za številna slovenska gospodinjstva.

Kljub vedno bolj milim zimam, ogrevalna sezona pri nas še vedno traja skoraj 6 mesecev. Zato je pomembno, da izberete ogrevalni sistem, ki je cenejši in učinkovitejši.

Visoki stroški ogrevanja so največkrat povezani z visokimi stroški energentov, s slabo izolacijo ter starim in neučinkovitim ogrevalnim sistemom.

V nadaljevanju bomo preverili, kakšne ukrepe izvesti, da bodo ti stroški čim nižji in da ogrevanje doma ne bo skrb zaradi katere bi slabo spali.

 1. Ohranjanje toplote v prostoru
  Pomembno je, da zagotovite, da toplota ostane v prostoru. To pomeni, da je potrebno na vrata in okna namestiti razna tesnila, ki preprečujejo uhajanje toplote. Še boljše je, da vrata in okna, v kolikor so dotrajana, preprosto zamenjate, vendar to predstavlja večji finančni zalogaj.
 2. Izboljšajte izolacijo
  Če dom ni dobro izoliran, bo ogrevalni sistem, četudi je izredno varčen, za ogrevanje porabil ogromno energije, kar se bo poznalo predvsem na položnicah. Dobra izolacija je zato osnova vsega – poskrbite, da bodo tla, stene, strop … izolirana, saj boste s tem preprečili nepotrebno uhajanje toplote. V kolikor vaš dom nima fasade, poskrbite tudi za to.
 3. Menjava starega in uporaba učinkovitega ogrevalnega sistema
  Ko govorimo o ogrevanju doma, je izbira ogrevalnega sistema ključnega pomena. Obstaja veliko različnih vrst ogrevalnih sistemov, ki so bolj ali manj učinkoviti ter ekonomični. Toplotna črpalka na primer velja za enega najbolj učinkovitih, saj za svoje delovanje uporablja obnovljive vire energije, kot sta voda in zrak, kar pomeni, da je prihranek napram ostalim sistem zelo visok, tudi do 75 %.
 4. Uporabljajte termostat
  Uporaba termostata je odličen način za zmanjšanje stroškov, saj omogoča, da nastavite želeno temperaturo za vsak del dneva in jo znižate, ko spite ali ko vas ni doma. S tem boste stroške znižali za kar nekaj odstotkov letno.Prav tako je priporočljivo, da temperatura ni enaka v vsakem prostoru. V dnevni sobi in kopalnici, kjer se zadržujete večino dneva je dobro, da je višja, v spalnici in shrambi na primer, pa nižja.
 5. Redno vzdrževanje ogrevalnega sistema
  Da bo ogrevalni sistem deloval dobro je pomembno, da ga redno vzdržujete, servisirate. S tem ne boste zagotovili samo višje učinkovitosti, ampak boste poskrbeli tudi za daljšo življenjsko dobo. Toplotna črpalka ima sicer izjemno dolgo življenjsko dobo, tudi do 3 desetletja.

Prihranek s toplotno črpalko tudi do 75 %

Ogrevanje s toplotno črpalko je že vrsto let prva izbira novogradenj in vse pogostejša izbira starejših objektov, ki so v fazi prenove. Razlog je ta, da toplotna črpalka za svoje delovanje uporablja obnovljive vire energije, kot so voda, zemlja ali zrak, kar je stroškovno precej ugodnejše – kar do 75 % prihranek v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi.

Sicer pa toplotna črpalka prihranke ustvarja skozi vso leto. Pozimi pri ogrevanju doma, v toplejših mesecih pa pri ogrevanju sanitarne vode in hlajenju prostora, v katerem je nameščena.

»Najbolj priljubljen tip toplotne črpalke v Evropi in tudi pri nas ta hip je toplotna črpalka zrak/voda, ki energijo za svoje delovanje pridobiva iz zraka kar pomeni, da jo lahko namestimo praktično kamorkoli. Brezhibno pa delujejo tudi takrat, ko je zunanja temepratura zelo nizka, globoko pod lediščem« pojasnjujejo strokovnjaki iz podjetja Orca Energija d.o.o. in nadaljujejo »toplotne črpalke zrak/voda z zunanjo enoto Mitsubishi Electric so primerne tako za novogradnje kot za obnove in radiatorsko ogrevanje. Imajo zelo visok COP, za vsako porabljeno enoto električne energije pa ustvarijo 4,2 enote toplotne energije, kar lahko prinese tudi do 75 % prihrankov več, kot drugi ogrevalni sistemi«.

Kako izbrati pravo toplotno črpalko za svoj dom?

Izbira prave toplotne črpalke za vaš dom je izredno pomembna, saj bo od tega odvisna njena učinkovitost in višina prihrankov. Pri izbiri je potrebno upoštevati naslednje dejavnike: velikost objekta (premajhna ali prevelika toplotna črpalka lahko poveča stroške ali zmanjša učinkovitost delovanja sistema), podnebje (v hladnejših regijah bo toplotna črpalka potrebovala več energije za ogrevanje doma), tip toplotne črpalke (obstajajo trije tipi in strokovnjaki vam bodo pomagali pri izbiri najbolj primerne).

Toplotne črpalke so učinkovita in okolju prijazna rešitev za ogrevanje vašega doma, saj pri svojem delovanju ne povzročajo izpustov toplogrednih plinov. Ko se boste odločali za nakup je pomembno, da se obrnete na strokovnjake, ki imajo za seboj že nekaj kilometrine in vam bodo znali najbolje svetovati kaj je za vas najbolj primerno.